Hoppa till huvudinnehåll

Utvecklingspsykologerna måste komplettera för att bli kompetenta

väntrum pargas
Krävs studier i socialt arbete för att få vara skolkurator. väntrum pargas Bild: Yle/Johanna Ventus väntrum

Enligt regeringens lagförslag behöver de utbildade utvecklingspsykologerna komplettera sin utbildning med studier i socialt arbete för att få behörighet som skolkurator.

En skolkurator skulle behöva lämplig högskoleexamen där det ska ingå i examen eller utöver examen studier i socialt arbete 60 studiepoäng.

- Jag hade hellre sett att det skulle ha varit utan krav på socialt arbete, men man måste respektera det som regeringen kommer fram till, säger Kaj Björkqvist, professor i utvecklingspsykologi vid Åbo akademi.

Kaj Björkqvist
Kaj Björkqvist Kaj Björkqvist Bild: Yle/Sofi Nordmyr kaj björkqvist

Inga studier i socialt arbete vid ÅA

Åbo Akademi utbildar utvecklingspsykologer i Vasa, men man erbjuder inte studier i socialt arbete. På svenska är det bara Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors som erbjuder studier i socialt arbete. Vid yrkeshögskolan Novia i Vasa kan man få sin examen i utvecklingspsykologi från Åbo akademi godkänd och läsa vidare till socionom yrkeshögskoleexamen.

- Om det är möjligt att få det ordnat via Novia i samarbete med Åbo akademi är det inga problem. Jag antar att det är den lämpligaste vägen, säger Björkqvist.

I de svenskspråkiga skolorna i Österbotten finns många utbildningspsykologer som jobbar som skolkuratorer, de flesta av dem har inte socionom yrkeshögskolexamen. Kommundirektörerna i de svenskspråkiga kommunerna har försökt påverka lagförslaget så att behörighetskravet för skolkurator skulle vara lämplig högskoleexamen och att arbetsgivaren, alltså kommunerna, själva skulle få avgöra om en sökande är lämplig som skolkurator eller inte.

- Egentligen tycker jag inte att det är helt nödvändigt att ha så mycket studier i socialt arbete eftersom vi inom utvecklingspsykologi har omfattande studier om barnens utveckling och vi erbjuder biämnesstudier i skolpsykologi, säger Björkqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten