Hoppa till huvudinnehåll

Årets naturbild 2016 utsågs - se bilder

Landskapsbild från Kilpisjärvi, i förgrunden en fjällripa som blickar ut. Längst bort Saana-fjället.
"Kiiruna maailman laidalla" av Juha-Pekka Paananen är Årets naturbild 2016. Landskapsbild från Kilpisjärvi, i förgrunden en fjällripa som blickar ut. Längst bort Saana-fjället. Bild: Juha-Pekka Paananen årets naturbild 2016

Juha-Pekka Paananen är vinnaren av Årets naturbild 2016, med bilden "Kiiruna maailman laidalla" (Fjällripa vid världens ände).

Bilden föreställer en fjällripa som blickar ut över Saana-fjället intill Kilpisjärvi. Juryn ansåg att bilden var skickligt utförd och kommenterade särskilt det mjuka ljuset i kontrast till det karga landskapet.

Det är 36:e gången som tävlingen ordnas av Finlands Naturfotografer rf.

Landskapsbild med vatten i förgrunden, där blixten slår ner i en byggnad långt borta. Bilden är vinnare i kategorin Landskap i tävlingen Årets naturbild 2016.
"Osuma!" av Mikael Rantalainen är vinnare i kategorin Landskap. Landskapsbild med vatten i förgrunden, där blixten slår ner i en byggnad långt borta. Bilden är vinnare i kategorin Landskap i tävlingen Årets naturbild 2016. Bild: Mikael Rantalainen årets naturbild 2016

Antalet deltagare ökat

Tävlingen har åtta kategorier och i varje kategori väljs en vinnare och en andrapristagare. Dessutom tilldelas hedersomnämnanden av juryn och av föreningens medlemmar. Ur dessa väljs sedan en bild till årets bild.

En björn som håller i en gammal roddbåt i trä, vid ett vattenbryn i en grön skog. Bilden är vinnare i kategorin Naturen och människan i tävlingen Årets naturbild 2016.
"Veneilijä" av Ilkka Niskanen är vinnare i kategorin Naturen och människan. En björn som håller i en gammal roddbåt i trä, vid ett vattenbryn i en grön skog. Bilden är vinnare i kategorin Naturen och människan i tävlingen Årets naturbild 2016. Bild: Ilkka Niskanen årets naturbild 2016

Ungefär 13 000 bidrag skickades in i år av över 900 fotografer. På tio år har antalet bidrag fördubblats medan antalet fotografer har ökat från 800 till 900.

Av tävlingsbidragen sammanställs en fotoutställning som sedan turnerar i Finland.

Alla prisbelönta bilder kan ses på Årets naturbilds hemsida.