Hoppa till huvudinnehåll

Finsk film tog huvudpris i Chicago

Olli (Jarkko Lahti) i boxningsringen med sin manager Elis Ask (Eero Milonoff) och en assistent.
Olli (Jarkko Lahti) i boxningsringen med sin manager Elis Ask (Eero Milonoff) och en assistent. Bild: Kuokkasen Kuvaamo, © Elokuvayhtiö Aamu 2016 / Sami Kuokkanen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv,boxning,Oscars,Jarkko Lahti,Eero Milonoff,hymyilevä mies

Finlands kandidat till kampen om Oscars-statyetterna, "Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv" har gjort succé på filmfestivalen i Chicago. Regissören Juho Kuosmanens film kammade hem huvudpriset i serien för nya regissörer.

Filmen handlar om boxaren Olli Mäki i början av sextiotalet. Den svartvita filmen fokuserar på Mäkis match mot en amerikan om världsmästartiteln i fjädervikt, samt Mäkis privatliv.

Huvudrollerna spelas av Jarkko Lahti, Oona Airola och Eero Milonoff. Manus har skrivits av Kuosmanen och Mikko Myllylahti.

I prismotiveringarna heter det bland annat att filmen erbjuder nyanserade och naturliga skådespelarprestationer samt att det svartvita bildarbetet är underbart. Filmen hyllas också för den känsla och humor som den genomsyras av.

"Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv" har redan belönats på flera andra internationella filmfestivaler, bland annat vann den första pris i klassen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes i våras.

Kuosmanens långfilmsdebut är också nominerad till Nordiska rådets filmpris 2016.

Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad hyllade filmen i sin recension.