Hoppa till huvudinnehåll

Jylhäs utspel – jämför Norges läge med skandalen i Lahtis

Reijo Jylhä.
Reijo Jylhä ser likheter mellan Finlands trauma 2001 och Norges läge i dag. Reijo Jylhä. Bild: Pekka Sipola/All Over Press Reijo Jylhä

Först astmahärvan med Martin Johnsrud Sundby. Sedan det positiva dopningstestet från Therese Johaug. Nu drar Finlands förbundskapten Reijo Jylhä paralleller mellan Norges läge och Finlands situation efter dopningsskandalen i hemma-VM 2001.

När skid-VM i Lahtis inleds i februari 2017 har det gått sexton år sedan Finland arrangerade VM senast. Minnena sitter fortfarande kvar på näthinnan från mästerskapet där precis allt gick på tok för hemmanationen.

I en av de största dopningsskandalerna någonsin åkte sammanlagt sex finländska idrottare fast för bloddopning – bland dem nationalhjälten Mika Myllylä.

Efter det fick Reijo Jylhä den otacksamma uppgiften att ta över landslaget. Nu leder han Finland igen – och i en intervju med norska VG drar han paralleller mellan dåvarande Finland och nuvarande Norge.

"Gör samma miss"

I somras fick Martin Johnsrud Sundby en kortare avstängning på grund av otillåtna mängder astmamedicin. Förra veckan meddelade Therese Johaug att hon har åkt fast i ett dopningstest med clostebol i kroppen.

Fallet med Johaug var kulmen på den rad med frågetecken som hopat sig kring norsk skidsport.

– Jag förstår hur det upplevs i Norge. Jag tycker de gör samma miss som vi gjorde efter skandalen i Lahtis. De kommer inte ut med all information och berättar hela sanningen, säger Jylhä.

– Jag tror att det är för sent. När första bomben briserade med Sundby och fler avslöjanden kom, så var skadan skedd. Man kan inte koppla samman Sundby och Johaug, men när saker går galet blir det ofta som det har gått i Norge.

”Har varit öppna”

Det norska skidförbundets chef Vidar Løvshus säger så här om Jylhäs utspel.

– Det får stå för honom. Vi har varit öppna både kring Martin och Therese. Det internationella skidförbundet FIS sa till Martin att hålla fallet hemligt i nio månader. Det handlar om två helt olika saker. Martin tog tillåtna mediciner, medan Therese har åkt fast och undersöks just nu.