Hoppa till huvudinnehåll

Renovering av gamla Vasa elektriska stoppas när bygglov saknas

En byggnadsställning välte på Museigatan.
Det var när en byggnadsställning välte vid Vasa elektriskas gamla kontorsbyggnad som byggnadstillsynen upptäckte att bygglov saknades. Arkivbild från händelsen. En byggnadsställning välte på Museigatan. Bild: Yle/Moa Mattfolk vasa elektriska,Vasa

Ombyggnaden och renoveringen av Vasa elektriskas tidigare huvudkontor på Kyrkoesplanaden i Vasa har delvis stoppats. Orsaken är att fastighetsägaren PSJ Holding inte ansökt om bygglov.

Det var i samband med att en byggnadsställning välte vid fastigheten i slutet av september som saken uppdagades.

Tf byggnadsinspektör Paula Kemppinen vid Vasa stad konstaterar att merparten av av renoveringsarbetet som pågår i fastigheten inte kräver byggnadslov.

- Till exempel fasadrenoveringen kräver inget lov, men i samband med synen på platsen framkom det att man bland annat bygger in toaletter på nya ställen i huset och det är sådant som kräver bygglov. Samma gäller om man vill riva eller flytta på bärande väggar, säger Kemppinen.

Den del av byggarbetet som kräver bygglov stoppades av byggnadstillsynen, i samråd med fastighetsägaren, som nu har lämnat in ansökan om bygglov.