Hoppa till huvudinnehåll

De stickar för kampen mot kvinnovåld

Hannele Palm och Veronica Lönnqvist sitter och stickar i ett klassrum. Framför dem ligger mängder av garn i olika orange nyanser.
Hannele Palm och Veronica Lönnqvist håller på och stickar och virkar för den stickgraffiti som ska dekorera kyrkparken i Vasa den 25 november. Hannele Palm och Veronica Lönnqvist sitter och stickar i ett klassrum. Framför dem ligger mängder av garn i olika orange nyanser. Bild: Yle/Sofi Nordmyr palm

Fredagen den 25 november är det den orange dagen då kampen mot kvinnovåld uppmärksammas världen över. I Vasa kommer kyrkparken intill Trefaldighetskyrkan att dekoreras med stickgraffiti.

För att man ska ha något att dekorera parken med hölls en stickgraffiti-worskhop på Vasa arbis i helgen. Orange är precis som namnet säger dagens färg, därav kommer också Kyrkparken att dekoreras i orange nyanser.

- Det blir stickgraffiti kanske främst för att det inte finns så mycket av det i Vasa. Det är också en kul och annorlunda grej att göra. Dessutom är det en fredligare variant av graffiti eftersom det förstör ingenting, allt man lägger upp syr man fast runt träd och så - man spikar inte upp något, säger Veronica Lönnqvist som är med och ordnar stickgraffiti-workshopen.

Veronica Lönnqvist sitter i ett klassrum och stickar, framför sig har hon en hög av olika garn
Veronica Lönnqvist Veronica Lönnqvist sitter i ett klassrum och stickar, framför sig har hon en hög av olika garn Bild: Yle/Sofi Nordmyr lönnqvist

Stickgraffiti kan ge hopp och trygghet

Stickgraffitin läggs upp under kvällen eller natten före den 25 november. Färgen orange används eftersom den färgen symboliserar hopp och en ljusare framtid utan våld.

På vilket sätt tror du stickgraffitin kan bidra i kampen mot våld mot kvinnor?

- Jag hoppas att det på något sätt kan ge hopp. Mjukheten i stickning är en trygghet som kvinnor som utsätts för våld behöver. Jag hoppas att dagen uppmärksammas och att problemet vi har i samhället och världen ska synas, säger Lönnqvist.

Brita Siegfrids sitter och stickar i ett klassrum. Framför henne ligger mängder av garn i olika orange nyanser.
Brita Siegfrids var ute på söndagspromenad och passade på att svänga in på Arbis för att sticka lite. Brita Siegfrids sitter och stickar i ett klassrum. Framför henne ligger mängder av garn i olika orange nyanser. Bild: Yle/Sofi Nordmyr siegfrids
Hannele Palm sitter och stickar i ett klassrum. Framför henne ligger mängder av garn i olika orange nyanser.
Hannele Palm har sysslat med stickgraffiti tidigare. Då har det varit olika projekt utomlands och hon har skickat sina bidrag per post. Hannele Palm sitter och stickar i ett klassrum. Framför henne ligger mängder av garn i olika orange nyanser. Bild: Yle/Sofi Nordmyr palm
Elin Björkström sitter och stickar i ett klassrum. Framför henne ligger mängder av garn i olika orange nyanser.
Elin Björkström är med och arrangerar stickgraffiti-workshopen i och med att hon är aktiv i slöjdlärararnas studentförening Arte på Åbo Akademi. Elin Björkström sitter och stickar i ett klassrum. Framför henne ligger mängder av garn i olika orange nyanser. Bild: Yle/Sofi Nordmyr björkström

Förutom workshopen i helgen ordnas en stickgraffiti-workshop på Academill i Vasa på måndag kväll. Därtill har man placerat ut lådor på Vasa arbis och Academill dit man kan föra sina bidrag i stickgraffitin.

Evenemanget på Orange dagen i Vasa arrangeras av Österbottens förbunds projekt Multikult-forum Centret för konstfrämjande, Vasa stads kulturcenter, Vasa Arbis, Vaasa-opisto, Vasa stads ungdomsservice, Vasa mödra- och skyddshem, UN Women, Finlands röda kors Vasa finska avdelning, Brottsofferjouren, plan och Vaasan soroptimistiklubi.

Ett orange garnnystan, i bakgrunden syns en ung kvinna suddigt
Ett orange garnnystan, i bakgrunden syns en ung kvinna suddigt Bild: Yle/Sofi Nordmyr sticka,stickgraffiti
Ett lapptäcke som inte är klart, det är olika stickningar i olika orange nyanser som är ihopsydda
Ett lapptäcke som inte är klart, det är olika stickningar i olika orange nyanser som är ihopsydda Bild: Yle/Sofi Nordmyr stickning,garnnystan,garn