Hoppa till huvudinnehåll

Grönvitt guldjubel klockan 17? Så här avgörs thrillern i fotbollsligan

Jani Lyyski firar.
Blir det Grönvitt guldjubel i Ålands kväll på söndag? Jani Lyyski firar. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Jani Lyyski,IFK Mariehamn

Hela åtta lag har någonting större i potten i den rafflande sista omgången i fotbollsligan. Tre lag kämpar om guldet, samtidigt som tre lag försöker undvika kvalplatsen. Också kampen om Europa går het.

Klockan 15 smäller det. Mer spännande kan det inte bli – den sista ligaomgången bjuder på drama på sex orter. Ingen match är betydelselös i den sista omgången.

Tre lag slåss om guldet, två om Europaplatser och tre försöker undvika nedflyttning. Här är förutsättningarna:

Mästerskapsstriden:

Inblandade: IFK Mariehamn, 58 poäng HJK, 57 poäng SJK, 56 poäng

Det är egentligen rätt enkelt: Vinner IFK Mariehamn får Åland fira sitt första fotbollsligaguld någonsin. Oavgjort räcker för IFK Mariehamn om också HJK och SJK kryssar. Om IFK Mariehamn tappar poäng vinner segraren i matchen HJK–SJK.

Om IFK Mariehamn förlorar och HJK–SJK slutar oavgjort vinner HJK ligan, eftersom Helsingforslaget har bättre målskillnad. Bara seger duger för SJK.

Matcherna i guldstriden:
IFK Mariehamn–Ilves
HJK–SJK

Formen:
IFK Mariehamns fem senaste matcher: två segrar, tre oavgjorda
HJK:s fem senaste matcher: två segrar, två förluster, en oavgjord
SJK:s fem senaste matcher: fyra segrar, en oavgjord

Jani Lyyski och IFK Mariehamn firar vid ett plakat.
IFK Mariehamn firade i fjol – hur går det i dag? Jani Lyyski och IFK Mariehamn firar vid ett plakat. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Jani Lyyski,IFK Mariehamn

Kampen om Europa:

Inblandade: VPS, 53 poäng och Ilves, 52 poäng

De tre bästa i ligan och cupvinnaren får kvala till Europa. Champions League gäller för ligavinnaren, medan tvåan, trean och cupvinnaren får sikta in sig på Europa League.

Eftersom SJK vann cupen gör VPS och Ilves upp om den fjärde platsen i Europa.

VPS kan rentav sluta trea i tabellen och ta medalj. Om SJK förlorar med två mål räcker en tvåmålsseger över FC Lahti för VPS. SJK ligger tre poäng före VPS och har en målskillnad på +13, VPS har en målskillnad på +10.

Ilves ligger femma för tillfället och måste ta sig förbi VPS för att säkra en plats i Europa. Ilves kan inte längre ta medalj. Ilves ligger en poäng bakom VPS och har en rejält mycket sämre målskillnad än Vasalaget.

Alltså: Om VPS vinner över FC Lahti räcker det till en plats i Europa och kanske till medalj. Ilves måste vinna över IFK Mariehamn samtidigt som VPS tappar poäng för att säkra en plats i Europa.

VPS vann i sin sista match på Karlsplan.
VPS har allt i egna händer i dag. VPS vann i sin sista match på Karlsplan. Bild: 2016 Samppa Toivonen, Samppa's Photography vps,Vaasan Palloseura

Matcherna i jakten på en kvalplats till Europa League:
VPS–FC Lahti
IFK Mariehamn–Ilves

Formen:
VPS fem senaste matcher: tre segrar (på raken), en förlust, en oavgjord
Ilves fem senaste matcher: två segrar, en förlust, två oavgjorda

Mittskiktet:

RoPS kommer att sluta femma eller sexa och har ingen större insats i matchen mot HIFK. KuPS har säkrat sin sjundeplats och FC Lahti kommer att sluta åtta i ligan.

KuPS kan teoretiskt sett sluta sexa men måste i så fall vinna över PS Kemi med väldigt stora siffror.

Kampen om förnyat kontrakt:

Inblandade: PS Kemi, 35 poäng HIFK, 33 poäng och FC Inter, 32 poäng

Kampen om att undvika att sluta elva och tvingas kvala är nästan lika rafflande som striden om mästerskapet. Den som slutar näst sist får kvala mot TPS, som slutade tvåa i division 1.

Just nu ligger Inter näst sist, bara superjumbon PK-35 har färre poäng.

PS Kemi såg länge ut att ligga säkert, men har rasat ihop under en minst sagt ångestfylld höst. PS Kemi behöver en poäng mot KuPS för att säkra kontraktet. Det kan sitta hårt åt: Kemi har bara tagit en poäng på de fem senaste matcherna.

HIFK och FC Inter har hittat formen efter tränarbyten. Shefki Kuqi lotsar numera Inter, medan Antti Muurinen håller i spakarna i HIFK.

HIFK har allt i egna händer. En seger borta mot RoPS betyder att kontraktet är säkrat. FC Inter måste vinna över svaga PK-35 för att undvika ett Åboderby i kvalet. Oavgjort räcker inte: HIFK har mycket bättre målskillnad.

Om HIFK spelar oavgjort och FC Inter vinner spelas det ligakval på Tölö fotbollsstadion i höst.

Tuomas Aho nickar bort bollen.
Tuomas Aho lägger av efter den ångestfyllda bortamatchen till Rovaniemi. Tuomas Aho nickar bort bollen. Bild: All Over Press aho,Tuomas Aho,HIFK Fotboll

Matcherna i bottenstriden:
KuPS–PS Kemi
PK-35–FC Inter
RoPS–HIFK

Formen:
PS Kemis fem senaste matcher: fyra förluster, en oavgjord
HIFK:s fem senaste matcher: två segrar, en förlust, två oavgjorda
FC Inters fem senaste matcher: en seger, fyra oavgjorda

Fotbollsligatabellen finns här.

Vid lika poäng avgör:
1. Målskillnad
2. Antalet gjorda mål
3. Lagens inbördes möten (poäng, sedan målskillnad, sedan gjorda mål)

Kampen om skytteligan:
17 mål: Roope Riski, SJK
16 mål: Njazi Kuqi, FC Inter (tidigare PK-35), Alfredo Morelos, HJK

Läs också

Nyligen publicerat - Sport