Hoppa till huvudinnehåll

Kurdiska styrkor avancerar nordost om Mosul

Kurdistans flagga fladdrar intill en peshmerga-vägspärr nära Bashiqa 20.10.2016
Kurdistans flagga fladdrar intill en peshmerga-vägspärr nära Bashiqa 20.10.2016 Kurdistans flagga fladdrar intill en peshmerga-vägspärr nära Bashiqa 20.10.2016 Bild: EPA/AMEL PAIN Kurdistans flagga,Bashiqa,Irak,Peshmerge

IS-jihadister genomförde i natt en attack mot staden Rutba, i västra Irak. Den lilla styrkedemonstrationen till trots fortsätter offensiven mot IS i Mosul och kurdiska peshmergastyrkor har avancerat nordost om staden.

IS-jihadister anföll plötsligt den irakiska staden Rutba i natt och dödade åtminstone sju poliser innan de försvann igen. Rutba intogs av IS i juni 2014, men återerövrades av styrkor allierade med den irakiska regeringen för fyra månader sedan.

Rutba ligger i Anbar-provinsen, bara ungefär 150 kilometer från gränsen mot Jordanien.

De flesta bedömare beskriver attacken mot Rutba som en styrkedemonstration, men en mindre sådan än IS-attacken mot staden Kirkuk natten till fredagen.

IS-attackerna ser inte ut att ha någon effekt på den pågående offensiven mot IS i Mosul.

Peshmergastyrkorna avancerar

Befälhavare för kurdiska peshmergastyrkor uppger att de under söndagen återerövrat åtminstone största delen av staden Bashiqa från IS.

Bashiqa är ännu en av de många spökstäderna och -byarna nära Mosul som nu återerövrats. De flesta invånarna i Bashiqa - många av dem yazidier - flydde staden då den intogs av IS sommaren 2014.

Peshmergastyrkorna ska ha använt sig av bepansrade fordon, stridsvagnar, raketartilleri och skarpskyttar mot IS i Bashiqa. En fotograf från nyhetsbyrån Reuters såg peshmergastyrkor spränga åtminstone tre fordon som kördes av självmordsbombare.

USA:s försvarsminister Ash Carter besökte irakiska Kurdistans president Massoud Barzani i Erbil på söndagen. Han berömde peshmergastyrkorna för deras insats under Mosul-offensiven.

Enligt en talesman för Peshmerga har 25 peshmergasoldater mist livet under Mosul-offensiven så här långt. Många fler har skadats och styrkorna skulle åtminstone behöva fler bepansrade fordon, enligt sin talesman.

Samtidigt uttryckte FN:s barnfond Unicef oro över de tusentals människor som områden nära Mosul sedan offensiven inleddes för en vecka sedan.

Flyktinglägret Debaka i utkanterna av Erbil 22.10.2016. Flyktinlägret etablerades för två år sedan och där bor ungefär 31 000 människor som flytt undan IS från byar och städer nära Mosul.
Flyktinglägret Debaka i utkanterna av Erbil 22.10.2016. Flyktinlägret etablerades för två år sedan och där bor ungefär 31 000 människor som flytt undan IS från byar och städer nära Mosul. Flyktinglägret Debaka i utkanterna av Erbil 22.10.2016. Flyktinlägret etablerades för två år sedan och där bor ungefär 31 000 människor som flytt undan IS från byar och städer nära Mosul. Bild: EPA/AMEL PAIN flyktingläger,Irak,Irakiska Kurdistan

En del av flyktingbarnen har hamnat i läger där förhållandena är mycket dåliga, enligt Unicefs Irakchef Peter Hawkins.

Unicef försöker förse barnfamiljerna med rent dricksvatten och andra förnödenheter. Vaccinationer är också en prioritet, eftersom de barn som levt på orter kontrollerade av IS inte har vaccinerats mot exempelvis polio eller mässling under de två senaste åren.