Hoppa till huvudinnehåll

Politiker vill ha snubbelstenar för Helsingforsjudar som överlämnades till Nazityskland

Minnesplattor ingjutna i gatan med namnen på judar som dödades av nazisterna.
Stolpersteine eller snubbelstenar i Berlin. Minnesplattor ingjutna i gatan med namnen på judar som dödades av nazisterna. Bild: Wikimedia commons Stolpersteine,snubbelsten,minnesmärke,judar,Koncentrationsläger i Nazityskland,Nazityskland

Kristdemokraten och fullmäktigeledamoten Mika Ebeling har gjort en motion om att lägga så kallade snubbelstenar eller stolpersteine till minnet av judar som fördes från Helsingfors till Nazityskland. 18 andra fullmäktigeledamöter har undertecknat motionen.

Åtta judar tvingades ombord på fartyget S/S Hohenhörn den 6 november 1942. Det var män, en kvinna och ett 1-årigt barn. Fartyget förde dem till Tallinn. Därifrån hamnade gruppen via olika arbetsläger slutligen till koncentrationslägret i Auschwitz. Enligt uppgifter lär bara en av personerna ha klarat sig levande.

De som överlämnades var: Heinrich Huppert (född 26.11.1896 Wien, död: Auschwitz); Kurt Huppert (född 29.8.1931 Wien, död Auschwitz); Franz Olof Kollman (född 15.5.1941 Helsingfors, död Auschwitz); Georg Kollman (född 19.11.1912 Wien, död 3.10.1992 Israel); Janka Kollman (född 10.9.1910 Niregyháza, död Auschwitz); Elias Kopelowsky (född 22.9.1882 Ilgen, död Auschwitz); Hans Robert Martin Korn (född 26.6.1919 Bielitz, död Auschwitz); Hans Szybilskij (född 29.8.1907 Elberfeld, död Auschwitz). Georg Kollman var den enda som överlevde.

Stadsmuseets direktion konstaterar att museet inte har pengar att genomföra projektet själva. Men att det är fritt fram för ”någon instans” att göra det.

Ursprungligen kom judarna som flyktingar till Helsingfors från områden som ockuperats av tyskarna. Man känner till de hus där de bodde i södra Helsingfors.

Bild från koncentrationslägret i Auschwitz.
7 av 8 av de judar som åkte i väg från Helsingfors den 6 november dog i Auschwitz. Bild från koncentrationslägret i Auschwitz. Bild: YLE/ Jyrki Valkama 2005. birkenau

Stolpersteine (på svenska snubbelstenar) uttrycket myntades av den tyska konstnären Gunter Demnig. Det handlar om minnesplattor som konstnären lade i gatustenarna utanför hus där det bott judar, romer, homosexuella eller andra som förintades av nazisterna. Det finns snubbelstenar på många håll i Tyskland.

Stadsmuseet: Fritt fram för ”någon instans” att lägga minnesplattorna

Stadsmuseets direktion konstaterar att museet inte har pengar att genomföra projektet själva. Men att det är fritt fram för ”någon instans” att göra det, så länge man gör det enligt stadens regler.

Ifall någon vill genomföra projektet önskar direktionen att personen i fråga kontaktar Gunter Demnig och frågor om han har intresse för att personligen komma och lägga minnesplattorna.

Konstnären Gunter Demnig lägger så kallad stolpersteine. Stolpersteine är en minnesplatta med ett namn på en person som förintats av nazisterna.
Konstnären Gunter Demnig lägger stolpersteine. Konstnären Gunter Demnig lägger så kallad stolpersteine. Stolpersteine är en minnesplatta med ett namn på en person som förintats av nazisterna. Bild: Creative Commons/JwH gunter demnig

Stadsmuseets direktion skriver i sitt svar till motionen att snubbelstenarna är ett rörande sätt att minnas de judar som gått ett fruktansvärt öde till mötes. Det här är ett gripande och samtidigt enkelt sätt att påminna stadsbor om historiska händelser, konstaterar direktionen.

Motionen behandlas av på direktionens möte på tisdag.

Minnesmärket Apua Anoavat kädet är en stor stenplatta där det finns ingraverat en text till minnet av de 8 judar som överlämnades från Helsingfors till Nazityskland.
Minnesmärket Apua anoavat kädet (på svenska ungefär Armarna som ber om hjälp) i Ulrikasborg i Helsingfors. Minnesmärket Apua Anoavat kädet är en stor stenplatta där det finns ingraverat en text till minnet av de 8 judar som överlämnades från Helsingfors till Nazityskland. Bild: Wikimedia commons minnesmärke,apua anovat kädet,Helsingfors

Finns två minnesmärken från tidigare

Det finns ett minnesmärke på observatoriebacken från tidigare. Minnesmärket ritades av Rafael Wardi och Niels Haukeland.

Minnesstenen "Apua anoavat kädet" på svenska ungefär armarna som ber om hjälp finns nära platsen därifrån fartyget S/S Hohenhörn åkte iväg. Monumentet avtäcktes år 2000.

Ett annat monument till minnet av judarna finns på den judiska församlingens innergård. Sam Vanni och Harry Kivijärvi formgav minnesmärket som är från 1970-talet.