Hoppa till huvudinnehåll

Politiskt dödläge i Spanien över

Spanska demonstranter krävde att PSOE inte ska släppa fram Mariano Rajoy som premiärminister under en demonstration utanför PSOE:s partihögkvarter i Madrid på lördagen 22.10.2016
Spanska demonstranter krävde att PSOE inte ska släppa fram Mariano Rajoy som premiärminister under en demonstration utanför PSOE:s partihögkvarter i Madrid på lördagen Spanska demonstranter krävde att PSOE inte ska släppa fram Mariano Rajoy som premiärminister under en demonstration utanför PSOE:s partihögkvarter i Madrid på lördagen 22.10.2016 Bild: EPA/SERGIO BARRENCHEA Spanska socialistiska arbetarpartiet,Spanien,demonstration

Det spanska socialdemokratiska partiet PSOE beslöt på söndag eftermiddag att lägga ner sina röster i en förtroendeomröstning nästa vecka. Det ger högerpartiet Partido Popular och dess ledare Mariano Rajoy möjlighet att bilda en minoritetsregering.

Nu ser det ut att vara slut på det tio månader långa politiska dödläget i Spanien. I två val har högerpartiet Partido Popular fått flest röster, men utan tillräckligt väljarstöd för att regera utan stöd från andra partier. PSOE har hittills vägrat att släppa fram högerregeringen med Rajoy i spetsen.

På söndagen samlades en särskild kommitté inom PSOE som röstade 139 för och 96 emot att lägga ner sina röster i följande förtroendeomröstning i parlamentet.

Därmed godtog PSOE en högerregering och en andra mandatperiod för premiärminister Mariano Rajoy.

Mariano Rajoy i Bryssel 21.10.2016
Mariano Rajoy i Bryssel 21.10.2016 Mariano Rajoy i Bryssel 21.10.2016 Bild: EPA/YOAN VALAT Mariano Rajoy,Spanien

Spaniens näststörsta parti PSOE har plågats av inre stridigheter och dåligt väljarstöd under de senaste månaderna. Konflikten inom partiet har blivit allt bittrare under de senaste veckorna.

Högerfalangen inom partiet tvingade partiets tidigare ledare, Rajoys hårda motståndare, Pedro Sanchez att avgå från partiledarposten tidigare den här månaden.

Rajoy kom till makten 2011 och hans premiärministerperiod har präglats av korruptionsskandaler.

Många inom PSOE befarade att partiet skulle förlora ännu mera av sitt väljarstöd till vänsterpartiet Podemos om man fortsatte att sätta käppar i hjulet för Partido Popular.