Hoppa till huvudinnehåll

Testa gränserna för yttrandefrihet – vad får man säga på webben?

Facebook
Facebook Bild: Yle facebookpolis

Var går gränsen mellan olämpliga och olagliga texter? Vad får man säga på nätet och när börjar nätpolisen höra av sig? Med Yles test kan du se hur bra koll du har på yttrandefriheten och dess gränser. Texterna i testet är riktiga publicerade texter från webben (översatta från finska). Nätpolis och äldre konstapel Jarno Saarinen kommenterar texterna. Professor Dan Frände reder också ut begreppet hets mot folkgrupp.

1) ”Hyssjandet måste få ett slut. Muslimerna måste ut ur det här landet! Alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer. Vi ska inte släppa in muslimer från Mellanöstern eller Afrika in i landet.”

2) ”Att stjäla från förbipasserande och att snylta på skattemedel är somaliernas nationella eller kanske till och med genetiska säregenskap.”

3) ”Våldtäkterna kommer i vilket fall som helst att öka. Eftersom allt fler kvinnor ändå kommer att bli våldtagna hoppas jag innerligt att de som väljer offer på måfå lyckas våldta rätt sorts kvinnor. Rödgröna världsförbättrare och deras väljare. Hellre de än någon annan. Inget annat biter på dem än att mångkulturen drabbar dem själva.”

4) ”Det här landet blir förstört om kvinnorna packas i säckar, småtjejerna ska börja betjäna småkillarna i familjen, kvinnorna måste stanna hemma mot deras vilja, präster får halsen uppskuren, brodern utför ett hedersmord på systern efter att hon bytt religion, det sker slakt på teatern, i Uleåborg kör man med långtradare över människor som går vid stranden, i VR:s tåg sprutar blodet när någon viftar med yxan och så vidare.”

5) ”Jag drömmer om en stark och modig nation som kan övervinna den här mardrömmen som kallas mångkulturalism. Den här fula bubblan som våra fiender lever i kommer snart att spricka i miljontals små bitar. Våra liv har sammanslingrats i en väldigt hård tid. Det här är de dagarna som lämnar ett slutligt avtryck i vår nations framtid. Jag har en stark tro på mina medkämpar. Vi krigar till slut för vårt hemland och en äkta finsk nation. Vi kommer att vinna.”

6) ”Sen när nackskotten blir mode igen vet jag var jag ska börja. Ska vi redan nu gräva en grop bakom bastun för alla rödgröna?”

7) ”Tingsrätten dömde alltså tre negrer för våldtäkten av två kvinnor till ett år och åtta månaders VILLKORLIGT fängelse (alltså sitter de inte EN ENDA DAG av straffet) och till att betala båda offren SAMMANLAGT 4500 euro, alltså bara 1500 euro per neger per kvinna.”

8) ”Jag dödar honom ännu nån dag!”

9) ”Fan nu ska vi inte sluta mitt i. Slå invandrarna i fejset varje gång som situationen kräver det. Stå inte och titta på när invandrarna trakasserar utan ingrip direkt och hårt i situationen.”

10) ”Snart bor det glada invandrare också i ditt grannhus. Hälsa på dem med respekt för finländska traditioner.”

Nätpolisen Jarno Saarinen ger råd för civiliserat umgänge på webben

  1. Koncentrera dig på ämnet och innehållet, inte på skribenten och hens egenskaper.
  2. Motivera och argumentera för dina åsikter.
  3. Provocera inte och bli inte själv provocerad.
  4. Låt bli att överdriva eller förminska något.
  5. Om du tyr dig till humor ska du komma ihåg att alla inte skrattar åt samma saker som du.
  6. Om du ändå lyckas kränka eller såra någon – kom ihåg att be om ursäkt.

Vad är hets mot folkgrupp?

Den som för allmänheten tillgängliggör eller annars bland allmänheten sprider eller för allmänheten tillhandahåller information, åsikter eller andra meddelanden där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna, ska för hets mot folkgrupp dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Finlex – Strafflagen kapitel 11, paragraf 10

Var går gränsen?

Hur mycket kan man alltså skriva på internet utan att det får några rättsliga följder? Enligt Dan Frände som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet räcker det inte med en allmän uppmaning på internet (som i fråga nio).

– Det är svårt att med hjälp av straffrätten komma åt de här fenomenen. Men om skribenten skulle precisera att det handlar om att slå till exempel somalier, då skulle det vara hets mot folkgrupp.

Hotet måste alltså vara specifikt riktat mot en viss grupp av invandrare eller till exempel personer som hör till en sexuell minoritet

– Jag kan inte komma ihåg ett enda rättsfall där strafflagens paragraf om offentlig uppmaning till brott skulle ha använts. För att lagparagrafen ska kunna tillämpas krävs en fara och en sannolikhet att någon tar uppmaningen på allvar, säger Dan Frände.

Alltså om man uppmanar någon rent konkret och sänder ett personligt meddelande kan det anses som anstiftan till brott. Uppmaningen kan också ske i till exempel en sluten Facebookgrupp där gruppens medlemmar är redo för aktion. Men att ”allmänt” på internet uppmana andra att slå invandrare i fejset är inte en tillräckligt specificerad uppmaning för att det ska få rättsliga följder.

Enligt Dan Frände finns det inte så mycket man kan göra åt det här – så länge lagen ser ut som den gör nu.

– Man kunde kriminalisera hatretorik och luckra upp paragrafen om hets mot folkgrupp. Men jag tror inte att det finns någon politisk vilja för det, åtminstone inte i vår nuvarande regering, säger Frände.

Nu räknas alltså begreppet invandrare inte som en folkgrupp eftersom begreppet omfattar flera människor med olika bakgrund. Om lagparagrafen om hets mot folkgrupp skulle breddas för att omfatta också begrepp som invandrare leder det enligt Frände till en konflikt.

– Vi kriminaliserar det men har inga resurser att följa upp det. Dessutom är det inte helt lätt att formulera en bestämmelse som uppfyller grundlagens krav på klara och tydliga straffbestämmelser, säger Dan Frände.

Testets citat är äkta

Nedan länkar till artiklar (på finska) om citaten i testet.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen vaatii: ”Muslimit pois maasta”
Maallikko ei ymmärrä Halla-ahon tuomiota
Halla-ahon raiskaustekstistä tutkintapyyntö
Suuri maahanmuuttajajahti
Arvostelu kansanedustaja Olli Immosen kirjoituksesta kuumenee
Kommenteissa rotusotaa ja niskalaukauksia
Kaupunginvaltuutettu kehottaa Facebookissa vetämään maahanmuuttajia turpaan

Text: Tapio Kantele med tillägg av Michaela von Kügelgen

Ursprungstestet finns på Yle Oppiminens sida.