Hoppa till huvudinnehåll

Vallmoproduktionen ökade kraftigt i Afghanistan

Åker med opiumvallmo i Afghanistan i april 2016.
Åker med opiumvallmo i Afghanistan i april 2016. Åker med opiumvallmo i Afghanistan i april 2016. Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI Opiumvallmo,opium,Afghanistan

Opiumproduktionen i Afghanistan ökade i år med 43 procent jämfört med året innan, visar siffror från FN och de afghanska myndigheterna.

I år har man producerat uppskattningsvis 4 800 ton opium i Afghanistan. Den odlade arealen ökade i år med 10 procent till 201 000 hektar.

Jurij Fedotov, chefen för FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå UNODC talar om ett bakslag i kampen mot droger.

Produktionen minskade 2015

I fjol minskade odlingen av opiumvallmo i Afghanistan för första gången på sex år, främst på grund av torrt väder.

I år har vädret varit gynnsamt för bönderna, men det finns också andra orsaker till att produktionen ökat.

Det internationella stödet för narkotikabekämpning har minskat och säkerhetsläget i landet har blivit sämre. Opiumodlingarna och talibanerna anses vara intimt sammankopplade.

Enligt en UNODC-rapport har vallmoodligen ökat kraftigt i Bhagdisprovinsen där säkerhetsläget har försämrats sedan 2015.

Vallmoodlingarna får vara i fred

Arbetet med att förstöra vallmoodlingar har minskat drastiskt i Afghanistan. Sammanlagt 355 hektar odlingar har förstörts i år, vilket är en minskning på 91 procent jämfört med året innan.

I provinser med hög opiumproduktion förstördes inga odlingar under det här året, på grund av den extremt dåliga säkerhetssituationen och logistiska och finansiella utmaningar, uppger FN.