Hoppa till huvudinnehåll

Viktor Orbán: Ungern måste stå emot Europas ”sovjetisering”

Viktor Orban med den ungerska flaggan och årtalen 1956 och 2016 i bakgrunden. Orban talar på en minnesceremoni för Ungernrevolten 1956
Viktor Orbán talar under minnesceremonin för Ungernrevolten 1956, 23.10.2016. Viktor Orban med den ungerska flaggan och årtalen 1956 och 2016 i bakgrunden. Orban talar på en minnesceremoni för Ungernrevolten 1956 Bild: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT Viktor Orbán,ungern,Ungernrevolten

Ungern måste försvara sina gränser mot massinvandringen och stå emot Europas ”sovjetisering". Det säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

- Människor som älskar sin frihet måste rädda Bryssel från sovjetisering, från människor som vill bestämma över hur vi ska leva i våra länder, sade Orbán då han talade på en minnesceremoni för Ungernrevolten 1956.

Viktor Orbán, Ungerns president Janos Ader och ungerska parlamentets talesman Laszlo Kover ser på en marsch under minnesceremonin för Ungerrevolten 1956.
Viktor Orbán, Ungerns president János Áder och ungerska parlamentets talesman László Kövér på minnesceremonin 23.10.2016. Viktor Orbán, Ungerns president Janos Ader och ungerska parlamentets talesman Laszlo Kover ser på en marsch under minnesceremonin för Ungerrevolten 1956. Bild: EPA/NOEMI BRUZAK HUNGARY OUT Viktor Orbán,ungern,Ungernrevolten,Ungernrevolten

Ungernrevolten var ett folkuppror som riktades mot den dåvarande kommunistiska regeringen, samt mot Sovjetunionens inflytande i Ungern. Ungernrevolten ägde rum mellan 23 oktober och 4 november 1956. Upproret kvästes till slut med hjälp av sovjetiska styrkor.

"Inget fritt Europa utan statsgränser och kristendom"

Ungern med konservativa Viktor Orbán i spetsen motsätter sig EU:s flyktingpolitik. Landet har stängt sin södra gräns för att hindra flyktingar från att ta sig till eller igenom landet. Amnesty anklagar Ungern för att behandla flyktingar omänskligt.

I en folkomröstning som ordnades tidigare i höst röstade ungrarna nej till EU:s flyktingkvoter med en majoritet på 98 procent. Resultatet är dock ogiltigt eftersom endast 44 procent av de röstberättigade deltog.

- Som arvingar till upproret 1956 kan vi inte tillåta att Europa skär av de rötter som gjorde det bra och som hjälpte oss att överleva Sovjetunionens förtryck. Det finns inget fritt Europa utan statsgränser och tusentals år av visdom från kristendomen, sade Orban på minnesceremonin.

Polens president Andrzej Duda talar på en minnesceremoni i Budapest, Ungern, för Ungerrevolten 1956.
Andrzej Duda talar på minnesceremonin, 23.10.2016. Polens president Andrzej Duda talar på en minnesceremoni i Budapest, Ungern, för Ungerrevolten 1956. Bild: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT Andrzej Duda,Ungernrevolten

Hedersgästen på tillställningen, Polens president Andrzej Duda lovade Ungern stöd från Warszawa.

- Ni kan räkna med Polen, vi marscherar tillsammans i de tuffaste stunderna.

Källa: Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes