Hoppa till huvudinnehåll

800 kyrkor runt om i världen har svarat på Berghälls kall

Berghälls kyrka i Helsingfors.
Berghälls kyrka i Helsingfors. Bild: All Over Press Berghälls kyrka,kyrkobyggnader,Berghäll

I kväll sorgeringer minst åttahundra kyrkor runt om i världen till minne av offren i Aleppo i Syrien. På söndag kväll beslöt man dessutom på biskopsmötet i Norge att uppmana alla landets kyrkor att delta.

Den världsomfattande aktionen fick sin början i Berghälls församling i Helsingfors, där kyrkoherde Teemu Laajasalo en dag nedstämd satt och tänkte på det tröstlösa läget i Aleppo. Just då ringde en församlingsmedlem upp honom och frågade om kyrkan inte kunde ringa i klockorna till minne av offren.

- Samtalet räckte i kanske 45 sekunder, och sen var det klart. Det var ju precis det vi skulle göra!

Varje eftermiddag klockan 17 skulle man ringa i klockorna, från den 12 till den 24 oktober, beslöt man. Berghälls församling gick ut med ett meddelande till stadens övriga församlingar om vad de tänkte göra, och bjöd andra att göra likadant.

"Vi i Helsingfors bryr oss"

Laajasalo konstaterar att konflikten i Syrien är komplicerad men att beslutet att ringa i klockorna var lätt.

- Det finns inget kontroversiellt i att sörja krigsoffren. Människor, bland dem små barn, har dött under fruktansvärda förhållanden. Vi ringer för dem.

Modellklockor för tillverkning av gjutformar.
Modellklockor för tillverkning av gjutformar. Bild: Yle/Roger Källman klocka (instrument),bronsarbeten,kyrkklockor,gjutning

Det stora gensvaret och allmänhetens positiva reaktioner ser han som ett tecken på att det finns en stor känsla av maktlöshet gällande den utdragna, våldsamma konflikten som har lett till så stort mänskligt lidande.

- Det här är ett sätt att visa att vi i Helsingfors bryr oss. Det här kan vara vår röst.

Matteus församling var genast med

En av de första som antog utmaningen var Matteus församling i östra Helsingfors.

- Min första reaktion var att rusa ner till första våningen för att kolla om någon av vaktmästarna fanns på plats för att programmera kyrkklockorna.

Forsén berättar att han där nästan krockade med sin kollega från det finska Botby församling, som Matteus församling delar kyrkan med. Han hade tänkt precis likadant.

Det är första gången som kyrkklockorna började ringa i Helsingfors och sedan skallade runt hela jordklotet.

Forsén tror att klockringningen för Aleppo kommer att stanna kvar i mångas minnen som en historisk händelse.

- Det är första gången som kyrkklockorna började ringa i Helsingfors och sedan skallade runt hela jordklotet. Det lämnar spår efter sig. Samtidigt hoppas och ber jag att det inte ska vara den enda gången vi engagerar oss, utan att det här kan ge lite råg i ryggen åt oss alla, men särskilt åt dem som har möjligheter att påverka. Budskapet är: Vi vill inte längre ha detta slag av våld i vår värld!

Kyrkoherde Stefan Forsén
Stefan Forsén är kyrkoherde för Matteus församling. Kyrkoherde Stefan Forsén Bild: Yle/Malin Ekholm stefan forsén

Idag på FN-dagen för mänskliga rättigheter är sista dagen då kyrkklockorna runt om i landet - och i världen - kommer att ljuda till minne av dödsoffren i Aleppo i Syrien.