Hoppa till huvudinnehåll

Dagen D för tömningen av "Djungeln" i Calais

Franska myndigheter har i dag börjat tömma flyktinglägret utanför Calais. Rivningen har förberetts länge och nu förväntas lägrets invånare ge upp sina drömmar om att nå Storbritannien.

Över 1 200 poliser har kallats in för att tömma den så kallade "Djungeln", där över 7 000 migranter bor. De ska transporteras med bussar till flyktingmottagningar runt om i Frankrike.

Den franska regeringen har hyrt en stor hangar intill lägret där lägrets invånare har uppmanats att infinna sig klockan åtta på morgonen i dag.

Migranterna ska delas upp i fyra grupper: vuxna, familjer, personer i speciellt utsatt position och ensamkommande barn. Därefter ska de ledas in i bussar som för dem till rätt mottagningscentral.

Tömningen väntas ta flera dagar och sedan ska lägret rivas.

Migranter tände eld på soptunnor och drabbade samman med kravallpolis i "Djungeln" under natten till söndagen 23.10.2016
Migranter tände eld på soptunnor och drabbade samman med kravallpolis i "Djungeln" under natten till söndagen Migranter tände eld på soptunnor och drabbade samman med kravallpolis i "Djungeln" under natten till söndagen 23.10.2016 Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Calais jungle,Calais,Frankrike,flyktingar,migranter,flyktingläger,Kravallpolis

En del av invånarna vill inte ge upp sin dröm om att nå Storbritannien. Det finns risk för kravaller, för att människor försvinner och för att det snabbt byggs upp nya tältläger.

Det har förekommit sammandrabbningar mellan polis och migranter i lägret också under den gångna helgen.

Blandade känslor bland invånarna

- De kommer att måsta tvinga oss att lämna (lägret). Vi vill till Storbritannien, sade afghanen Karhazi till nyhetsbyrån AFP igår.

En syrisk man som kallade sig Sam och hade tillbringat 13 månader i "Djungeln" berättade för AFP att han hade flytt lägret på lördagen till en hemlig plats ungefär 12 kilometer därifrån. Enligt Sam har han sällskap av tiotals migranter som också håller sig gömda, för att slippa transporten till mottagningscentralerna.

Men AFP talade också med människor som förhöll sig försiktigt optimistiska till tömningen.

Människor i flyktinglägret i Calais bär på väskor 23.10.2016
Människor i flyktinglägret i Calais bär på väskor 23.10.2016 Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Calais jungle,Calais,flyktingläger,Frankrike

- Myndigheterna säger att morgondagen är en början på någonting bättre. Vi ska hoppas att det är sant, sade den 39-årige sudanesen Faisal al-Ajab som redan hade ansökt om asyl i Frankrike.

Myndigheterna vill att invånarna i lägret ska lämna in sina asylansökningar i Frankrike och genomgå den normala franska prövningen av ansökningarna.

Men många av dem har kommit via andra EU-länder och borde skickas tillbaka till det land där deras fingeravtryck registrerats först.

Storbritannien har - i princip - gått med på att ta emot omkring 1 300 ensamkommande barn från lägret i Calais, men deras öde är hett omdebatterat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes