Hoppa till huvudinnehåll

Det byggs lika många affärslokaler i huvudstadsregionen som nu står tomma

Ingång till matbutik med stängda automatportar.
Anttilas konkurs lämnade efter sig flera tomma affärslokaler. Ingång till matbutik med stängda automatportar. Bild: Yle/Lotta Sundström affärskedjor,matbutik i åbo,affärslokaler,öppettider,öppethållning,handel,dagligvaror,dagligvaruhandel

Samtidigt som det byggs hundratusentals kvadratmeter nya affärsutrymmen står ungefär lika många kvadratmeter affärslokaler tomma.

Vid månadsskiftet juni-juli fanns det 145 000 kvadratmeter lediga affärsutrymmen i huvudstadsregionen. Det här motsvarar Olympiastadions yta tre gånger om.

Flest lediga affärslokaler finns i Vanda där över fem procent av affärsutrymmena står tomma.

- Under de senaste tre åren har allt fler affärslokaler blivit öde, säger Hanna Kaleva som är vd för KTI Kiinteistötieto.

Location, location, location

En stor del av de affärslokaler som nu är lediga finns helt enkelt på fel plats och lämpar sig inte för moderna företagare. Samtidigt byggs det nytt trots att efterfrågan inte växer i lika snabb takt.

Enligt KTI Kiinteistötieto Oy, som är en expertorganisation inom fastighetsbranschen, har det byggts tiotusentals kvadratmeter nya lokaler under det här året. Dessutom håller man på att bygga 150 000 kvadratmeter till. De nya utrymmena centreras nära spårvägstrafiken så som till exempel köpcentret Tripla i Mellersta Böle och Redi i Fiskehamnen.

Folk köar in till Kodin1 konkursrea
Folk köade till Anttilas inredningsaffär i Kajsaniemi i somras. Folk köar in till Kodin1 konkursrea Bild: Yle/ Fredrik Palmén trängsel

- De här större köpcentren kan locka kunder med mångsidiga tjänster. När man shoppar vill man gå ut och äta, sitta på café och besöka biblioteket, beskriver Kaleva.

Lokaler som ligger i periferin och inte kan erbjuda liknande tjänster kommer i framtiden att ha det ännu kämpigare.

Anttila lämnade ett stort tomrum

Anttilas konkurs lämnade flera stora affärslokaler tomma. Endast i Helsingfors centrum fanns det tre stora affärer.

Det kom snabbt många förfrågningar om lokalen i Kampen.

- Ingången ligger alldeles intill metron så lokalen som nu blev ledig ligger på en väldigt livlig plats. Förhandlingarna om vem som ska flytta in i lokalen har kommit långt, säger Hanna Rauhala som ansvarar för uthyrningar vid Kampens köpcenter.

I Vanda i köpcentret Jumbo har det också redan visats intresse för Anttilas lokal trots att Anttila fortfarande har sin affär öppen.

- Det har funnits intresse och vi förhandlar som bäst. Vid behov kan lokalen som är 3 000 kvadratmeter till ytan spjälkas till mindre utrymmen. Vi hoppas ändå på att hitta en enda aktör för hela utrymmet, säger Jumbos chef Olli Lehtoaro.