Hoppa till huvudinnehåll

En kopp kaffe kräver hela världen

En näve råkaffebönor.
En näve råkaffebönor. Bild: Yle/Adrian Perera kaffe,råkaffe

Efter flera år i kaffebranschen hoppas rostmästaren Juhani Haahti att finländare skulle sluta bälga i sig kaffe, och börja tänka på vad som finns i koppen.

- Odlaren har gjort en hiskelig mängd jobb för att vi här ska få dricka en kopp, säger Haahti och håller upp två kaffebönor.

Haahti var bland de första i Finland som grundade ett eget rosteri, ett så kallat mikrorosteri. Haahtis rosteri föddes ur släktens café - Café Art i centrala Åbo.

Rosteriet är sex år gammalt och finns i S:t Karins. I början jobbade han ensam på rosteriet och producerade ungefär 10 000 kilo rostade kaffebönor om året. Nu har verksamheten fördubblats.

- Det räcker inte att du bara gillar att dricka kaffe. Du måste vara intresserad av varifrån kaffet kommer.

Juhani Haahti i sitt rosteri i S:t Karins.
Juhani Haahti. Juhani Haahti i sitt rosteri i S:t Karins. Bild: Yle/Adrian Perera juhani haahti

De senaste två åren har antalet mikrorosterier i landet vuxit som svampar efter regn - från 25 till 40. Enligt kaffeexperterna är det bara mikrobryggerierna som kan stoltsera med en snabbare tillväxt.

- Det är en del av en större samhällstrend. Vi gillar att äta gott och dricka gott, säger Viivi Ahtiainen på Speciality Coffee Association of Europe.

Mikrorosterierna förser främst caféer och restauranger med kaffe.

Viktigt att veta varifrån kaffet kommer

Finländare är ökända kaffedrickare. Enligt uppgifter av kafferostarna John & Nyström konsumerar Finland mest kaffe i världen: vi dricker drygt 10 kilo kaffe om året per person. Det är tre kilo mer än världens andra mest kaffesugna land - Sverige.

Men enligt Haahti är vi inte särskilt intresserade av kaffe.

- De flesta tycker att kaffe är kaffe. Vi borde respektera kaffet, njuta av det. Drick två koppar bra kaffe hellre än fem koppar dåligt kaffe.

Juhani Haahti gå omkring i sitt lilla kafferosteri i S:t Karins.
Juhani Haahti visar de två rostmaskinerna. Han rostar kaffe till restauranger och caféer med den större. Den mindre kafferostaren används för att rosta kaffe för dem som gjort beställningar via webbaffären. Juhani Haahti gå omkring i sitt lilla kafferosteri i S:t Karins. Bild: Yle/Adrian Perera microrosteri,Kafferosteri

I sviterna av Finnwatch rapport om barnarbetskraft och usla löner på kaffeplantager har frågan om etiskt kaffe än en gång aktualiserats.

På Haahtis rosteri är man av åsikten att etiskt kaffe är en svår nöt att knäcka. Kaffeindustrin berörs av så många olika faktorer att det blir svårt att garantera att alla har rent mjöl i påsen.

- Det är svårt att garantera att pengarna verkligen når odlarna, säger Haahti.

Själva utgångspunkten för kaffehandeln är problematisk; de största kaffeproducenterna i världen är fattiga länder och de största kaffeköparna är rika länder.

- Vi gör vårt bästa att betala ett skäligt pris till odlarna. Därför jobbar vi med Nordic Approach som garanterar att allting står rätt till hos odlaren, säger Haahti.

Nordic Approach är ett sourcing företag som förser Haahti med information om kaffeodlarna - deras namn, orten där odlingen finns - och kaffebönorna. Enligt Haahti är kunskapen om kaffets ursprung nyckeln till gott och etiskt kaffe.

En ask med kaffebönor.
Burken innehåller ett smakprov av ordlingen Los Pirineos kaffebönor. På lappen syns allt från ursprungsnationen till odlarens namn och vad kaffebönorna smakar. En ask med kaffebönor. Bild: Yle/Adrian Perera kaffe,kaffebönor

- Vi vet exakt varifrån kaffet kommer. Oftast går den kunskapen hand i hand med kaffesmaken. Kommer kaffet från något så diffust som "Brasilien" brukar det inte vara gott.

Haahti påpekar också att han betalar tredubbelt pris för sitt råkaffe. Han hoppas att också kunderna ska få upp ögonen för priset.

- Vi betalar cirka 10 euro per kilo för råkaffebönorna. Normalpriset är 3 euro.

Kaffetrend: mörkrostat

För tillfället köper Haahtis rosteri sitt råkaffe från fem olika länder. En odling finns i El Salvador, på en vulkantopp, en annan finns i Etiopien. Haahti går förbi ett antal jutesäckar med råkaffe och berättar om odlarna.

- Det här kaffet kommer från Etiopien och kallas Burtukana. Burtukana är ett samhälle på 2 000 odlare. Oftast gör man så i Etiopien: det är en massa odlare som plockar bär och samlar ihop dem för att få större mängder kaffe.

Haahti förklarar att det vi kallar kaffebönor egentligen växer i röda bär och att allt råkaffe är grönt. Han öppnar flera av säckarna och visar de råa, gröna kaffebönorna.

- Oftast är de vattentvättade. Då är doften svagare. Men de här är soltorkade. Då finns det mera av fruktköttet kvar i doften. Jag tycker det doftar parfymigt.

Juhani Haahti känner på doften av råkaffebönor.
Juhani Haahti doftar på råkaffet. Juhani Haahti känner på doften av råkaffebönor. Bild: Yle/Adrian Perera kaffe,juhani haahti

Traditionellt har Finland gillat ljusrostat kaffe där majoriteten av dofterna och smakerna från bönornas ursprung finns kvar, men i dag är trenden att dricka mörkrostat.

- Jo, våra kunder kommer in och ber om mörkrostat. Det är lite pinsamt när man får säga, tyvärr vi har bara ljust. Men vi gör det vi tycker att är bäst.

Haahti förklarar att ljusrostat kaffe har flera nyanser - citrus, blommor, choklad, som är svåra för människor att placera. Mörkrostat är lättare att sätta fingret på. Det smakar nämligen inte så mycket.

En person i grå t-skjorta viker kaffepaket.
Största delen av arbetsdagen på Haahtis lilla kafferosteri går åt till att packa kaffe för kunderna. Rosteriet har ungefär 20 kunder i dag. De flesta finns i Finland, men en del av lådorna skickas utomlands. En person i grå t-skjorta viker kaffepaket. Bild: Yle/Adrian Perera kaffe,kaffe

- Det smakar jord, cigaretter och rök. Jag tycker inte om det. Det doftar inte kaffe, bara rost, säger Haahti.

De största kafferostarna i Finland är Meira och Paulig. De rostar över 50 miljoner kilo kaffe varje år. För tillfället uppskattas alla mikrorosterier i Finland producera sammanlagt 400 000 kilo per år.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland