Hoppa till huvudinnehåll

Extra D-vitamin i mjölken en fullträff - intaget steg med en tredjedel

En ostsmörgås och ett glas mjölk
En ostsmörgås och ett glas mjölk Bild: Yle tallrikar,Tallrik,mjölk

I början av 2000-talet började man lägga till D-vitamin i bland annat mjölk och margarin. Det har gett goda resultat, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL.

Den främsta källan till D-vitamin är egentligen solljus. I Finland finns det ändå sällan tillräckligt av den varan. Finländarna får sitt D-vitamin ur främst mjölkprodukter, fettbaserade bredbara pålägg och fisk.

År 2003 började man därför lägga till extra D-vitamin i bland annat mjölk och margarin. År 2010 fördubblades dessutom den rekommenderade tillsatta D-vitamindosen.

Tack vare det här, och tack vare att D-vitamintillskott har blivit vanligare, har finländarnas D-vitaminnivåer stigit betydligt. Åren 2002-2012 steg nivåerna med nästan en tredjedel.

Det går att påverka befolkningens näringsintag i en positiv riktning genom politiska beslut.― THL

Stärker skelettet

De arbetsföra finländarna får nu i sig optimalt med D-vitamin, enligt THL, då man ännu år 2002 låg under de optimala nivåerna.

Både män och kvinnor får klart mer D-vitamin via maten än tidigare, visar undersökningen.

- Vuxna kan nå målnivåerna för D-vitaminintaget utan vitamintillskott, säger specialforskare Susanna Raulio på THL.

De som inte dagligen dricker mjölk och sätter margarin på smörgåsen, och äter fisk 2-3 gånger i veckan, rekommenderas ändå att ta D-vitamintillskott under årets mörkaste tid.

D-vitaminkapslar
D-vitaminkapslar D-vitaminkapslar kapslar

Tillräckligt med D-vitamin håller skelettet starkt, men man ska heller inte få i sig för mycket, påminner Raulio.

Näringspolitik som gav resultat

Resultatet av forskningen visar att det går att påverka befolkningens näringsintag i en positiv riktning genom politiska beslut, enligt THL.

Att lägga till vitaminer i produkter som en stor del av befolkningen använder är ett bra sätt att öka vitaminintaget.

Hela artikeln finns publicerad i European Journal of Public Health.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes