Hoppa till huvudinnehåll

Fredsmarsch och konsert för Syrien i Helsingfors

Fredsmarsch för Syrien i Helsingfors 24.10.2016.
Fredsmarsch för Syrien i Helsingfors 24.10.2016. Bild: KIMMO BRANDT/COMPIC/All Over Press save syria,Syrien,demonstration,välgörenhet,Marsch,Fredsmarsch

En fredsmarsch för Syrien ordnades på måndag eftermiddag i Helsingfors. Deltagarna marscherade klockan 17 från Järnvägstorget till Senatstorget och hade uppmanats att ta med sig levande ljus för att bilda en stor, lysande fredssymbol på torget.

Polisen bedömer antalet deltagare till cirka 2 000.

Huvudtalare var den tidigare riksdagsledamoten och ministern Elisabeth Rehn (SFP).

Medborgarorganisationer, fredsaktivister och enskilda privatpersoner låg bakom fredsmarschen och konserten låg Med marschen förde man fram budskapet att kriget i Syrien måste ta slut, framför allt angreppen på civila.

Organisatörerna anser att Finland borde arbeta aktivare för att få slut på kriget och ta ett större ansvar för att hjälpa de nödställda, till exempel genom att ta emot fler kvotflyktingar från Syrien.

Fredsmarsch för Syrien i Helsingfors 24.10.2016.
Fredsmarsch för Syrien i Helsingfors 24.10.2016. Fredsmarsch för Syrien i Helsingfors 24.10.2016. Bild: Yle / Thomas von Boguslawski Senatstorget,Helsingfors,Fredsmarsch,Marsch,demonstration,Syrien

Efter fredsmarschen ordnas en välgörenhetskonsert på restaurang Circus i Kampen, där bland andra Maija Vilkkumaa och Tuure Kilpeläinen uppträder. De insamlade medlen går till biståndsorganisationer med verksamhet i Syrien.

Konserten sänds live på Yle Arenan från och med klockan 20.

Kyrkklockorna ringer för Aleppo ännu i dag

På måndag firas också FN-dagen, temadagen till minne av ratificeringen av FN-stadgan. Det var den sista dagen som kyrkklockorna ringde för krigets offer i staden Aleppo.

Över hundra kyrkor runtom i Finland har låtit klockorna ringa varje dag sedan den 12 oktober för att visa medlidande och solidaritet. Initiativet togs av den finska församlingen i Berghäll i Helsingfors, och aktionen har fått stor uppmärksamhet också utomlands.

Över 250 000 civila sitter fast i östra Aleppo, som kontrolleras av rebeller. Den syriska regeringen har låtit bomba staden med Rysslands hjälp. Hundratals civila har dött i bombningarna.