Hoppa till huvudinnehåll

Hårda tag bakom kulisserna i Kina

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping. Kinas president Xi Jinping. Bild: KENZABURO FUKUHARA / POOL Xi Jinping,kinas president,Kina,presidenter,Kinas kommunistiska parti

En långvarig maktkamp kulminerar nu i Peking. Det styrande kommunistpartiets högsta ledare samlades på måndagen för att fastslå partiets målsättningar och prioriteringar under det kommande året, och de ska också behandla den brännbara frågan om ledarskapets framtida sammansättning.

Hela fem av de sju medlemmarna av partiets allra mäktigaste organ, politbyråns stående kommitté, går i pension nästa år. Dessutom blir nästan hälften av platserna lediga i den 25 personer starka politbyrån.

De olika falangerna inom partiet kämpar ständigt för att få så mycket som möjligt att säga till om i politbyrån och den stående kommittén. Nu vill falangerna dra nytta av den ovanligt stora omsättningen på platser som uppstår år 2017.

Omstridd kampanj

Presidenten och partiledaren Xi Jinping anses vara betydligt mer inflytelserik än de två senaste företrädarna Hu Jintao och Jiang Zemin. Det är meningen att Xi innehar sina poster ända fram till år 2022 då han ska gå i pension.

Ända sedan Xi kom till makten för fyra år sedan har han låtit verkställa en aldrig förr skådad kampanj mot den alltomfattande korruptionen. Kampanjen är populär bland folket, men inom partiet ger den upphov till en hel del missnöje.

- Alla misstänkta fall utreds och alla som är skyldiga straffas. Korruptionen måste utplånas, konstaterade Xi i ett tv-tal efter att han hade satt i gång kampanjen.

Xi har ändå också utnyttjat kampanjen till att göra sig av med politiska rivaler. I samma veva har han skaffat sig många fiender inom partiet.

Mer makt

Xi vill nu förstärka sin ställning genom att se till att hans allierade befordras till politbyrån och den stående kommittén. Ifall han lyckas kan han ännu mer kraftfullt än hittills trumfa igenom sin linje.

Officiella massmedier har under den gångna veckan gett Xi flankstöd genom att betona att Kina nu är i behov av en så stark ledare som möjligt. Den ansedda Kinakännaren Willy Lam säger att läget är oroväckande.

- Xi är en konservativ ledare. Flertalet av alla kinesiska observatörer anser att läget inte är hoppfullt när det gäller reformer, kommenterar Lam i Hongkong.

Marxism på frammarsch

I stället för att inleda politiska reformer vill Xi att kommunistpartiet följer allt mer renodlade marxistiska principer. Förra veckan sade han i ett tal att det också gäller att återskapa en revolutionär anda för att det ska gå att få till stånd ett positivt samhälle.

Xi anser också att det är nödvändigt att statsbolagen fortsätter att dominera ekonomin även om en stor del av statsbolagen är ökänt ineffektiva. Den privata sektorn sysselsätter betydligt fler människor än den statliga, men privata bolag får inte fungera inom flera nyckelbranscher såsom telekommunikation och energiförsörjning.

Dessutom kräver Xi att kommunistpartiet ska få mer och mer att säga till om inom statsbolagen. Det anses försvåra försöken att göra dem mer effektiva och marknadsorienterade.

Inga utmaningar

Xi förmodas vara orolig för att ett missnöje med kommunistpartiet börjar jäsa bland folket i och med att den snabba ekonomiska utvecklingen har bromsats upp. Han har därför gått in för att oskadliggöra organisationer och individer som kan tänkas utmana partiet.

Vid årsskiftet träder till exempel en ny lag i kraft som begränsar både inhemska och utländska medborgarorganisationers möjligheter att fungera i Kina. Flera hundra människorättsjurister har tystats på olika sätt under det gångna året.

Det viktigaste för Xi anses vara att upprätthålla den samhälleliga stabiliteten. På så sätt tryggar han samtidigt också partiets maktmonopol.

Björn Ådahl, Hongkong