Hoppa till huvudinnehåll

IS-krigarna är desperata, säger finländsk journalist vid fronten

Irakiska arméns artilleripjäser utanför staden Bartila nära Bashika öster om Mosul.
Irakiska arméns artilleripjäser utanför staden Bartila nära Bashika öster om Mosul. Irakiska arméns artilleripjäser utanför staden Bartila nära Bashika öster om Mosul. Bild: EPA/AMEL PAIN Irak,Mosul,Bashiqa,artilleri

Läget utanför Mosul vid staden Bashiqa i kurdområdet var relativt lugnt på måndagseftermiddagen, uppger den finländska fotojournalisten Niklas Meltio för Yle Nyheter.

Han är tillsammans med de kurdiska peshmergastyrkor som omringade staden på söndagen och tvingade IS-krigare på flykt.

- Det är ganska jobbigt – det är blåsigt och torrt, vilket gör att luften konstant är fylld med damm. Det är svårt att andas ibland och väldigt disigt, säger Meltio.

Enligt honom ägde de sista striderna rum på söndag förmiddag, då de kurdiska peshmergastyrkorna omringade Bashiqa och fick IS att fly. Bashiqa har varit ett starkt fäste för terrorgruppen IS.

Det var två dagar riktigt hårda sammandrabbningar, uppger Meltio. IS hade bland annat granatkastare och mycket krypskyttar. Kurderna hade dock tillgång till tungt artilleri, stridsvagnar och flygunderstöd och pressade ut IS ur positionerna.

Överlag har operationen för att inta Mosul gått snabbare än väntat, enligt Meltio.

- IS har nu börjat ta till extrema självmordsattentat så man ser att de är desperata och att de helt tydligt inser att det här är början på slutet.

Meltio tror att det finns en risk för att angreppet på Mosul kan stanna av och bli ett ställningskrig. Det beror på hur många krigare IS har där, vilken beväpning de har och hur starkt motståndet mot IS är inne i Mosul, påpekar han.

Fotografen Niklas Meltio den 6.9.2016.
Niklas Meltio. Arkivbild från september. Fotografen Niklas Meltio den 6.9.2016. Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen niklas meltio,fotografer