Hoppa till huvudinnehåll

Kris inom Sannf i Helsingfors – ex-gruppordförande nära att lämna partiet

Harri Lindell är Sannfinländsk politiker i Helsingfors.
Sannfinländarnas före detta gruppordförande i Helsingforsfullmäktige Harri Lindell säger att han är väldigt nära att lämna partiet. Harri Lindell är Sannfinländsk politiker i Helsingfors. Bild: YLE/Christoffer Gröhn harri lindell

Sannfinländarna i Helsingfors är kraftigt splittrade, vilket senast märktes under farsen när partiets stadsstyrelseledamot skulle bytas. Fullmäktigeledamot Harri Lindell säger att situationen har lett till att han är närmare än någonsin att lämna gruppen.

Harri Lindell har varit med i Sannfinländarna sedan 1999. Han har varit vice ordförande för partiet och var för några år sedan gruppordförande i Helsingforsfullmäktige.

- Jag har allvarligt övervägt om jag vill fortsätta. Den nuvarande krisen är inte den första. Från tidigare finns till exempel Belle Selene Xias avhopp. Det finns inget samförstånd och flera starka personligheter. Gruppen borde börja om från rent bord och inte slåss, säger Lindell till Yle Huvudstadsregionen.

Alla stora partier i Helsingforsfullmäktige har erbjudit mig en plats i deras grupp, men jag har varken svarat ja eller nej.― Harri Lindell (Sannf)

Din vän Rene Hursti lämnade Sannfinländarna i fjol och har nu en egen fullmäktigegrupp. Har du tänkt ansluta dig till den?

- Jo, jag har funderat på att gå med i hans grupp. Alla stora partier i Helsingforsfullmäktige har erbjudit mig en plats i deras grupp, men jag har varken svarat ja eller nej på erbjudandena. De andra partierna har sett att det inte är särskilt attraktivt att vara Sannfinländare, säger Lindell.

- Kommunalvalet är på kommande och de andra partierna räknar med att jag får en viss röstmängd eftersom jag sitter i fullmäktige. Jag har ändå vissa principer. Jag är Israelvän och är troende så jag kan inte godkänna den könsneutrala äktenskapslagen.

Lindell säger att han har informerat den övriga fullmäktigegruppen om sina tankar att hoppa av. Han har ännu inte bestämt sig för om han ställer upp i kommunalvalet i april nästa år.

Sannfinländaren Mika Raatikainen
Mika Raatikainen är riksdagsledamot, stadsstyrelseledamot och gruppordförande i Helsingforsfullmäktige. Sannfinländaren Mika Raatikainen Bild: Yle Mika Raatikainen

Sannf frånvarande i styrelsen - "Jag har inte suppleantens telefonnummer"

När stadsstyrelsen förra veckan fattade beslut om Helsingfors generalplan var Sannfinländarnas plats tom. Platsen innehas av Mika Raatikainen men han vill lämna den för att koncentrera sig på borgmästarvalet på våren.

Partiet beslöt redan att platsen ska gå till ordföranden för partiets lokalavdelning i Helsingfors Markku Saarikangas, men på grund av en öppen konflikt inom partiet under fullmäktigemötet drog Raatikainen tillbaka sin avskedsansökan.

- Platsen borde tillhöra Saarikangas men fullmäktigebehandlingen blev en fars. Jag var förra måndagen valobservatör i Montenegro och landade i Helsingfors först efter klockan sex på kvällen och hann inte till stadsstyrelsen. Jag visste på förhand att jag inte hinner till mötet, säger Mika Raatikainen.

Varför var då inte din suppleant Nina Huru på plats?

- Jag tog inte kontakt med henne. Jag har inte ens hennes telefonnummer så det är lite svårt, säger Raatikainen.

Nina Huru skriver i ett mejl till Yle Huvudstadsregionen att Raatikainen inte har kontaktat henne före mötet. Hon läste sin mejl en halvtimme före stadsstyrelsens möte inleddes. Hon vill inte kommentera den allmänna situationen inom Sannfinländarna i Helsingfors.

Här kan du se fullmäktigemötet (farsen inleds vid 57 minuter)

"Något borde göras, fullmäktige är ingen lekplats"

Nina Huru stödde i fullmäktige Helena Kantolas kandidatur till posten som stadsstyrelseledamot. Rene Hursti föreslog i sin tur under fullmäktigemötet att posten går till Harri Lindell. Enligt förslaget skulle posten alltså gå till Markku Saarikangas, men tills vidare är det Mika Raatikainen som har partiets plats i stadsstyrelsen.

- Om frågan nu på nytt behandlas i fullmäktige kan Kantola eller Lindell igen börja yra och då uppstår samma fars igen. Vi ska nu fundera hur vi gör. Tills dess sitter jag i stadsstyrelsen, säger Raatikainen.

Saken kommer att diskuteras på gruppmötet på onsdag. Något slag av åtgärder kan bli aktuella, uppger Raatikainen.

- Det skulle säkert vara bra att göra något. Vi kan inte börja fåna oss i fullmäktige. Det är ingen lekplats, säger Raatikainen.

Om frågan nu på nytt behandlas i fullmäktige kan Kantola eller Lindell igen börja yra och då uppstår samma fars igen. Vi ska nu fundera hur vi gör.― Mika Raatikainen, gruppordförande

Lindell befarar att lokalavdelningen kommer att skrida till åtgärder på grund av hur han, Kantola och Huru agerade i fullmäktige. Lokalavdelningens ordförande Markku Saarikangas vill ännu inte uttala sig om saken, utan konstaterar bara att frågan ska behandlas.

- Vi ska diskutera med dem och därefter bestämmer vi hur vi går vidare, säger Saarikangas.

Kan de bestraffas?

- Jag vill inte gissa. Men allt är möjligt.

Markku Saarikangas
Markku Saarikangas är ordförande för Sannfinländarnas lokalavdelning i Helsingfors. Markku Saarikangas Bild: Petteri Paalasmaa / AOP Sannfinländarna,sannfinländare

Lindell: Valet av Saarikangas gick inte rätt till

Enligt Harri Lindell gick valet av Saarikangas till stadsstyrelsen inte rätt till. Valet gjordes i samråd mellan lokalavdelningen och fullmäktigegruppen. Enligt Lindell borde partiets Nylands distrikt, dit Helsingfors lokalavdelning hör, ha fattat beslutet. Distriktets sekreterare uppger ändå att distriktet inte har något att göra med vem som representerar partiet i stadsstyrelsen i Helsingfors.

Markku Saarikangas sitter inte i fullmäktige och ställde inte ens upp i kommunalvalet 2012. Det här har lett till frågor kring varför han nu ska ta plats i stadsstyrelsen.

- Många är av den åsikten att jag ska ta platsen. Det handlar om vem som har tid för stadsstyrelsen så här ett halvt år före valet. Det är bättre att Raatikainen nu koncentrerar sig på borgmästarvalet medan jag arbetar i stadsstyrelsen, kommenterar Saarikangas själv.

Han kommer att ställa upp i kommunalvalet nästa år.

Yle Huvudstadsregionen har inte fått tag på Helena Kantola för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen