Hoppa till huvudinnehåll

Larsmo får skärgårdsstöd igen - över 600 000 euro

Havsglimt mellan Jobbarsundet och Märakubbsströmmen
Arkivbild. Havsglimt mellan Jobbarsundet och Märakubbsströmmen. Havsglimt mellan Jobbarsundet och Märakubbsströmmen Bild: YLE/Patrik Enlund märakubbsströmmen

Larsmo sällar sig igen till kommunerna som får skärgårdsstöd. Beskedet kom i höst. Det är ett välkommet stöd när statsandelarna sjunker, säger förvaltningschef Carola Löf.

638 000 euro extra i kassan. Det får Larsmo kommun 2017 i skärgårdsstöd. Det har lobbats och uppvaktats i frågan och nu gav arbetet resultat. Pengarna är inte öronmärkta, utan är ett tillägg för högre kostnader i skärgården.

- Nu blir det betydligt lättare att få ihop nästa års budget, säger förvaltningschef Carola Löf.

För Larsmo handlar det om merkostnader för vägar, vatten- och avlopp samt planering av bebyggelse i skärgården. Det var under förra regeringen som kommunerna med skärgårdsdel föll bort.

Korsholm, Vörå och Närpes får också stöd

Det finns åtta skärgårdskommuner och 40 kommuner med skärgårdsdelar. Till de senare hör i Österbotten förutom Larsmo också Korsholm, Vörå och Närpes som får ersättning för skärgårdsförhållanden.

Korsholm får drygt 692 000 euro, Vörå 185 000 euro och Närpes knappt 31 000 euro.

Det var i september regeringen fattade beslut om åter börja stöda kommuner med skärgårdsdel. Satsningen kostar staten 10 miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten