Hoppa till huvudinnehåll

Ny sajt korrigerar rasistiska rykten

Bild av man och telefon.
Rykten sprids som löpeldar via sociala medier. Bild av man och telefon. Bild: YLE sociala medier

Den nya sajten Huhumylly.info samlar och korrigerar falska rykten om asylsökande som florerar på nätet. Stämningen i Finland är hätsk, säger Mikael Brunila, en av sajtens grundare.

På sajten har man samlat ett sjuttiotal falska rykten, i vilka asylsökande anklagas för brott, men också till exempel för att ha jagat tama änder och ha köpt upp alla dolkar i en affär på en liten ort.

- Det finns många nya medier som sprider lögnaktiga nyheter om asylsökande och mottagningscentraler. Fenomenet har fått oroväckande proportioner, säger Brunila, en av sex journalister bakom sajten.

Brunila och hans kollegor jobbar på talkobas. De ville "dra sitt strå till stacken" för att samla in nyheter som andra medier och myndigheter har korrigerat och öppna en kanal för att korrigera framtida rykten.

Systematiskt maskineri

Enligt Brunila fabriceras det enorma mängder rasistiska nyheter och rykten varje dag. Mycket av det görs systematiskt och med ideologisk motivering av omstridda aktörer som MV-lehti, vars chefredaktör bland annat misstänks för hets mot folkgrupp.

Men också etablerade medier är delaktiga. Journalister rapporterar ofta okritiskt om till exempel polisens utlåtanden.

- Det råder en allmänt hätsk stämning i Finland och en känsla av att skandalösa rubriker om invandrare skapar klick och spridning. Det är logiken som MV-lehti följer, men tänkesättet har också spridit sig till andra delar av mediefältet, säger Brunila.

Medielandskapet har förändrats och det har effekter.

- När den här typen av 'nyheter' sprids tror jag att människor upplever det som en legitimering till att bete sig sämre, och till och med våldsamt, mot dem som i ryktena spelar bovens roll, säger Brunila.

En karta över rasistiska Finland

Huhumylly.info är uppbyggd som en karta över Finland. Användare kan klicka fram korrigerade rykten enligt ort.

Via sajten kan man också rapportera om misstänkta rykten och i mån av möjlighet tar Huhumylly tag i fallen.

- Jag hoppas ju inte på många rapporter, men jag är illa rädd för att det finns ett behov av sajten. Jag hoppas att vi kan ta tag i ryktena i ett så tidigt skede som möjligt, korrigera dem och sprida den korrigerade uppgiften också till dem som spridit de falska uppgifterna, säger Brunila.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes