Hoppa till huvudinnehåll

Nyfiken på Island? Du frågar - vi söker svaren

Protester utanför Alltinget i Reykjavik.
Protester har drabbat regeringen. Nu hålls tidigarelagda val. Protester utanför Alltinget i Reykjavik. Bild: EPA/BIRGIR POR HARDARSON Island,Alltinget

Varför blev piraterna så pop på Island? Hur syns det i folks vardag att bankkraschen är över? Kan vi lära oss något om makt och maktmissbruk av Islands skandalår?
Fråga islänningarna om läget på den nordiska vulkanön - vår korrespondent Ingemo Lindroos är på plats i Reykjavik för att bevaka Alltingsvalet.

Läs vår översikt av vad valet i Island handlar om och ställ dina egna frågor till islänningarna.

Varför hålls det val på Island nu?

Egentligen skulle ordinarie val till Islands parlament, Alltinget, hållas först på våren. Men under regeringskrisen i april lovade regeringen att tidigarelägga valet. Protesterna mot den sittande regeringen var omfattande.

Orsaken var den dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugssons dubiösa affärer, som kom fram i de hemliga dokument som grävande journalister världen över fick tillgång till och som kallas Panamadokumenten.

Sigmundur Davíð hade tillsammans med sin fru ägt ett bolag vid namn Wintris på Brittiska Jungfruöarna, som är känt som skattaparadis. Paret köpte bolaget 2007 av den numera ökända advokatbyrån Mossack Fonseca via isländska Landsbankis filial i Luxemburg. Paret använde bolaget för att investera flera miljoner dollar i ärvda pengar.

Uppgifterna som läckte ut våren 2016 ledde till att tiotusentals islänningarna gick ut och demonstrerade i flera dagar för att få regeringen att avgå. Efter några dagar meddelade statsministern om sin avgång, och ersattes av vice ordföranden i samma parti, Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson

Det här är de stora valfrågorna

Frågan om brist på trovärdighet och en osund politisk, ibland korrupt kultur, har länge präglat den politiska debatten. De här frågorna ställdes på sin spets i samband med protesterna mot användningen av skatteparadis.

Framför allt Piratpartiet har försökt hålla debatten på agendan. Partiet representerar en anti-etablissemangskultur och identifierar sig inte med eliten.

Birgitta Jónsdóttir leder Piratpartiets grupp i Alltinget.
Birgitta Jónsdóttir är förgrundsgestalt för Piratpartiet, som har samlat många missnöjda väljares stöd. Birgitta Jónsdóttir leder Piratpartiets grupp i Alltinget. Bild: EPA/JOERG CARSTENSEN Island,piratpartiet,Birgitta Jónsdóttir

Under den här hösten har också frågor som berör vanliga mänskors vardag, som sjukvården i Island, seglat upp som en av de stora frågorna. En del partier anser att regeringen kunde ha gjort mera för att satsa på den offentliga sjukvården, nu då landet ser ut att ha råd och statsskulden har minskat.

Också frågan om hur staten delar ut de omfattande och viktiga fiskekvoterna till fiskeriföretagen är en ständig debattfråga.

Här förs kampen inför slutspurten

Självständighetspartiet, som är ett center-högerparti, har i de flesta val blivit störst. Stödet för partiet i de senaste mätningarna pendlar mellan det högsta och den nästhögsta stödet och ligger på 21-24 procent.

Piratpartiet ser i opinionsmätningar ut att kunna tävla om första platsen i valet, med ett stöd som ligger på plus minus 20 procent.

I analyser har många ändå tvivlat på att partiets unga väljare kommer att rösta så flitigt att partiet skulle vinna valet. Det har skett stora skiftningar i stödet för Piratpartiet under bara de senaste månaderna. Under regeringskrisen i våras låg stödet i opinionsmätningar som högst på omkring 40 procent.

Trots att stödet har sjunkit sedan dess, ser det ut att blir en rejäl ökning från de drygt 5 procent som partiet fick i valet för tre år sedan.

Det är den största politiska förändringen under de senaste åren på det isländska partifältet. Piratpartiet har ingen partiledare och vill inte axla statsministeransvaret. De vill "göra om" den isländska politiken i grunden, men har hittills presenterat få egna alternativ.

Vem ska bilda regering när partierna är splittrade?

På tredje plats i opinionsmätningarna finns Vänsterpartiet - de gröna, med ett stöd på 18-19 procent i den senaste mätningen. Partiet har suttit en gång i regeringen, som var socialdemokratiskt ledd strax efter finanskrisen år 2009.

Det spekuleras i om partiets ordförande Katrín Jakobsdóttir eventuellt kommer att vara regeringsbildare, om den nuvarande oppositionen enas om ett block.

Framstegspartiet, som är Islands centerparti och nuvarande statsministerparti, har lidit mest av regeringskrisen i våras. Stödet ligger nu på 8-9 procent, att jämföra med ett valresultat på 26,7 procent i senaste val.

Ytterligare några partier, bland dem Socialdemokraterna, ligger några enstaka procentenheter över röstspärren på fem procent. Opinionsmätningarna har hittills visat mycket varierande resultat och valresultatet är därför svårt att förutspå.

Hur mår den isländska ekonomin idag?

Många analyser har skrivits om hur väl Island har repat sig efter finanskraschen år 2008. Då kollapsade 97 procent av banksektorn på tre dagar och skulderna var enorma i förhållande till den isländska statsbudgeten. Därför lät man bankerna gå i konkurs.

Staten försökte alltså inte ens rädda bankerna, utan lånade pengar för att möjliggöra att nya banker kunde grundas. Statskassan är i gott skick idag, tack vare att man gjort överenskommelser om att få tillbaka de kostnader som staten lade ut.

Den isländska ekonomin växer starkt, med ungefär 4 procent per år. Det är till stora delar tack vare turismen, som når nya rekordnivåer. Förra året besökte 1,5 miljoner turister landet.

Turistnäringen går bra i Island
Den isländska turismen växer i rekordtakt. Turistnäringen går bra i Island Bild: Yle/Ingemo Lindroos turism

Det var bland annat tack vare den låga prisnivån efter finanskraschen år 2008, som stora mängder turister ville passa på att se landet, till ett billigare pris än förr. Trenden har hållit i sig, trots att priserna har stigit.

Arbetslösheten är Europas lägsta, med 2,9 procent i augusti. Det råder arbetskraftsbrist i flera branscher och landet försöker locka arbetstagare från de baltiska länderna, Polen och en del asiatiska länder.

Har vanliga islänningar fått det bättre?

Många islänningar hade så stora bostadsskulder efter finanskrisen, att de inte kunde betala sina lån. De har fått statlig hjälp med avskrivning av vissa skulder.

Man kan säga att många islänningar har fått det bättre under de allra senaste åren, men många har också varit tvungna att vänja sig vid en lägre levnadsstandard än de hade före krisen.

Islänningar demonstrerar utanför parlamentet i Reykjavik och kräver statsminister Sigmundur David Gunnlaugson avgång.
Islänningarna gick man ur huse i våras för att protestera mot statsministerns användning av skatteparadis. Islänningar demonstrerar utanför parlamentet i Reykjavik och kräver statsminister Sigmundur David Gunnlaugson avgång. Bild: EPA/BIRGIR POR HARDARSON Reykjavik,Island,demonstrationer,protester,folksamling,människor

Ett utbrett missnöje syntes under strejkvågen våren 2015, då löntagare inom flera branscher krävde förhöjningar på mellan 30 och 50 procent. Orsaken är att lönerna, som sjönk radikalt under finanskrisen, har släpat efter ökningen av den allmänna kostnadsnivån.

Sedan dess har flera branscher fått rejäla förhöjningar. Läkarna fick en 30 procent föhöjning medan den allmänna nivån inom den offentliga sektorn låg på 7-8 procent.

Vad vill du veta om Island?

Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos åker till Island för att bevaka valet som hålls 29.10. Vad vill du veta om islänningarnas liv idag? Ställ din fråga, så ställer vi den till islänningarna. Skriv e-post till ingemo.lindroos@yle.fi. Svaren publiceras på svenska.yle.fi.