Hoppa till huvudinnehåll

Pellingefärjan har klarat det låga vattenståndet

bilfärja i skärgården
Pellingefärjan har klarat den långvarigt låga havsvattennivån. bilfärja i skärgården Bild: YLE / Hanna Othman pellingefärjan

Det långvariga låga havsvattenståndet har inte påverkat Pellingefärjan. Färjan har kunnat trafikera normalt trots ett vattenstånd på minus 67 centimeter i Borgå.

Faktum är att det hör till ovanligheterna att Pellingefärjan står på grund av låg havsvattennivå. Ändå har det hänt ett par gånger också de senaste åren.

Pellingefärjan kör över Sunisundet.
Pellingefärjan kör över Sunisundet. Bild: Yle / Hanna Othman tirmo,Pellinge,färjor

Bottenkänning i mars 2013

Till exempel 2010 var havsvattenståndet lika lågt som det varit nu. Också i mars 2013 var vattenståndet mycket lågt. Det resulterade i att Pellingefärjan fick bottenkänning.

Det visade sig att det var några stora stenar i farleden som färjan hade nuddat. Dykaren som undersökte färjans botten i mars 2013 konstaterade att det i praktiken bara var snäckorna som skrapats bort från bottenplåten. Han beskrev då bottenkänningen som en lätt kyss.

Trots det stod Pellingefärjan i en vecka. Räddningsverket skötte persontransporterna medan färjan var ur trafik. För att färjan igen skulle kunna börja trafikera var det nödvändigt att spränga bort stenarna.

dykare på väg att undersöka pellingefärjans botten
En dykare granskade skadorna på Pellingefärjan den 20 mars 2013. dykare på väg att undersöka pellingefärjans botten Bild: YLE/Stefan Härus pellingefärjan

Långvarigt högtryck

Tack vare sprängningen av stenarna 2013 har Pellingefärjan kunnat trafikera normalt trots att vattenståndet nu varit lika lågt som för tre år sedan.

Orsaken till det låga vattenståndet 2013 var att den hårda vinden pressade ut vattnet ur Finska viken. I år är orsaken ett långvarigt stationärt högtryck.

Vattenståndet i Borgå har stigit med 19 centimeter från årets rekord på minus 67, men är fortfarande lågt. Vattenståndet ligger nu på minus 48.

Pellingefärjan har också stått på grund av för högt vatten. Det var i januari 2005. Då pekade havsvattenståndet på plus 1,85 meter över det normala och Pellingefärjan stod i tolv timmar.

En stor del av marken syns vidå kanten pga. låg vattennivå
Vattennivån har varit låg också i Borgå å. En stor del av marken syns vidå kanten pga. låg vattennivå Bild: Yle/Jeannette Lintula gamlastan
lågt vattenstånd
(Arkivbild) lågt vattenstånd Bild: YLE Åboland lågvatten