Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet deltar inte i Mosuloffensiven om man får tro Irak

Irakiska specialstyrkor intog under veckoslutet landets största kristna stad Bartilla som ligger 15 kilomer sydost om Mosul
Irakiska specialstyrkor intog under veckoslutet landets största kristna stad Bartilla som ligger 15 kilomer sydost om Mosul. Irakiska specialstyrkor intog under veckoslutet landets största kristna stad Bartilla som ligger 15 kilomer sydost om Mosul Bild: EPA/AMEL PAIN Irak,Mosul

Irak förnekar att Turkiet skulle ha deltagit i offensiven mot den jihadistkontrollerade staden Mosul.

Turkiet uppgav senast på söndagen att det har bistått den kurdiska peshmergamilisen som försöker inta staden Bashiqa, nordost om Mosul.

- Peshmerga bad våra soldater i basen nära Bashiqa om hjälp, Vi stöder dem med artilleri, stridsvagnar och grova granatkastare, konstaterade Turkiets premiärminister Binali Yildirim på söndagen.

Den irakiska arméledningen dementerade uppgifterna på måndagen.

Irak vill inte att Turkiet blandar sig i

Turkiet har en bas utanför Bashiqa där det har utbildat flera tusen proturkiska lokala turkmener.

Irak har anklagat Turkiet för att kränka landets suveränitet och har konsekvent krävt att Turkiet drar bort sina soldater från området.

Massprotesterna mot Turkiet har ökat på sistone i takt med nya avslöjanden om Turkiets roll i Irak.

Kritiken och protesterna mot Turkiet har ökat markant under den senaste tiden efter uppgifter om att Turkiet deltar i Mosuloffensiven. Förra veckan demonstrerade tiotusentals människor mot Turkiet i Bagdad
Massprotesterna mot Turkiet har ökat efter uppgifter om att landet deltar i Mosuloffensiven. Förra veckan demonstrerade tiotusentals människor mot Turkiet i Bagdad Kritiken och protesterna mot Turkiet har ökat markant under den senaste tiden efter uppgifter om att Turkiet deltar i Mosuloffensiven. Förra veckan demonstrerade tiotusentals människor mot Turkiet i Bagdad Bild: EPA/ALI ABBAS Irak,Bagdad

- Turkiet deltar inte på något sett i befrielsen av Niniveh (provinsen där Mosul ligger), hävdar den irakiska armén i ett uttalande.

Irak avslog på söndagen USA:s begäran om att Turkiet får delta i i offensiven.

- Jag vet att turkarna vill delta. Vi säger åt dem tack, det här är något som irakierna tar hand om och irakierna kommer att befria Mosul, sade premiärminister Haider al-Abadi då han träffade den amerikanska försvarsministern Ashton Carter.

Ögonvittnen såg annat

Det stämmer inte med den bild som folk på plats har gett. Turkiet har under den gångna veckan flera gånger beskjutit närliggande jihadistkontrollerade områden från sin militärbas i Bashiqa, enligt många ögonvittnen.

Kurderna har varit missnöjda med det flygstöd som de har fått av USA och det irakiska flygvapnet och skulle gärna samarbeta med Turkiet för att inta områden norr om Mosul.

Tusentals kurder deltar i den pågående offensiven mot Bashiqa som nu har omringats.

Regeringsstyrkor söder om Mosul har för sin del intagit landets största kristna stad Bartella som ligger 15 kilometer sydost om Mosul.

Jihadister dödades i Kirkuk

Kurdiska myndigheter meddelade på måndagen man har dödat över 70 jihadister som angrep oljestaden Kirkuk i fredags.

Ett åttiotal människor dödades i IS attack, de flesta dödsoffren var medlemmar av den kurdiska peshmergamilisen.

IS angrep Kirkuk för att lätta trycket på Mosul som ligger 170 kilometer väster om Kirkuk, en omstridd stad som kurderna tog över år 2014.

Människorättsorganisationer kräver samtidigt att man utreder vem som flygbombade en shiamuslimsk moské i Kirkuk i fredags då minst 13 människor dödades.

Misstankar har riktats både mot USA och det irakiska flygvapnet, men amerikanerna säger att de inte hade något med attacken att göra.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes