Hoppa till huvudinnehåll

USA stationerar över 300 soldater i Norge

Nato har skickat ett amerikanskt pansarkompani till Estland.
Natos amerikanska pansarkompani i Estland. Nato har skickat ett amerikanskt pansarkompani till Estland. Bild: Yle/ Ahti Kaario pansarkompani

Den norska regeringen godkänner ett omstritt beslut om stationering av 330 amerikanska soldater på norsk mark.

Förslaget har stött på motstånd - också internt inom regeringspartierna.

- Man borde hellre bidra till att lugna ner den ryska björnen. Vi borde sätta våra nationella intressen först, och jag är osäker på om USA och Norge har gemensamma intressen här, säger Christian Tybring-Gjedde, talesman för Fremskrittspartiet till NRK.

Jacob Børresen, som har en lång bana inom militären bakom sig, har också en kritisk inställning, rapporterar NRK.

- Det här sänder negativa signaler österut. Det finns en risk för att områdena i norr blir ett konfrontationsområde.

Har inte skett sedan Norge gick med i Nato

De amerikanska soldaterna ska stationeras vid Værnes i Nord-Trøndelag nära Trondheim nästa år. Det handlar om 330 amerikanska marinkårssoldater.

Formellt sett har Norge och USA ingått ett avtal om rotationsbaserade övningar och träningar på norsk mark.

Sedan Norge anslöt sig till Nato har politiken varit den att inga främmande styrkor får vara fast stationerade på norskt område i fredstid.

Stationeringen av de amerikanska soldaterna sker på USA:s initiativ. Norge ser stationeringen som ett test som ska utvärderas under år 2017.

Nato grundades 1949 av av USA, Kanada och tio europeiska stater (Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal och Storbritannien).

"Rysk förvåning"

Förra veckan uttryckte man vid Rysslands ambassad i Oslo sin förvåning över idén om amerikanska trupper på norskt territorium.

- Om man utgår från alla de uttalanden som Norge gjort angående frånvaron av hot från ryskt håll skulle vi vilja förstå varför Norge är så villigt att öka sin militära potential - framför allt då det gäller stationering av amerikanska trupper i Vaernes, sade ambassadens talesman Maxime Gourov i ett epostmeddelande till nyhetsbyrån AFP i fredags.

Nato meddelade i juli att multinationella Natostyrkor kommer att stationeras också i Polen och de baltiska staterna.