Hoppa till huvudinnehåll

BBC: Flyktingbarn gör modekläder

Rua packar strumpor i Istanbul.
Barn packar strumpor i Turkiets huvudstad Istanbul. Rua packar strumpor i Istanbul. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Turkiet,barnarbetskraft

Flera kända klädföretag har anlitat underleverantörer i Turkiet som utnyttjat syriska flyktingar som billig arbetskraft, bland dem också minderåriga. BBC prickar bland annat Marks & Spencer, Zara och Mango.

BBC-programmet Panorama avslöjar att underleverantörer till kända klädmärken har utnyttjat syriska flyktingar som billig arbetskraft inom klädproduktionen. Speciellt allvarligt är det att det också har förekommit barnarbetskraft i produktionen av kläder för Marks & Spencer.

Syriska flyktingar som arbetade illegalt fanns inom produktionen av kläder för Mango och Zara.

Både Marks & Spencer och Mango har kommenterat avslöjandet genom att meddela att de ingalunda godkänner arrangemangen, men att de i sina egna kontroller inte har märkt att det skulle finnas den här sortens problem i produktionen.

Marks & Spencers butik i norra London.
Marks and Spencers butik i norra London. Klädkedjan prickas nu för att använda sig av barnarbetskraft i Turkiet. Marks & Spencers butik i norra London. Bild: EPA/ANDY RAIN Marks & Spencer,London,klädaffärer

I Finland är det S-gruppen som säljer Marks & Spencers produkter. S-gruppens hålbarhetschef Lea Rankinen säger att man nu försöker utreda om kläder som har producerats vid den fabrik som har använt barnarbetskraft hör till de produkter som finns till försäljning i butikerna i Finland.

- Vi har uttryckt vår oro över situationen och väntar på noggrannare information på om det finns produkter från den här fabriken i sortimentet i Finland.

Enligt Rankinen är det utmanande att hålla reda på kläder som produceras i Turket, just för att det finns så många syrier som jobbar illegalt där.

"Mango och Zara har inte gjort tillräckligt"

Vid den fackliga solidaritetscentralen Sask följer man med arbetsförhållandena inom olika branscher i bland annat Afrika och Asien. Turkiet finns inte med på listan över de länder som Sask övervakar, men problemen är de samma, säger Katri Blomster.

Kedjan av underleverantörer är så lång att det är svårt att riktigt veta i hurdana förhållanden företagens produkter framställs. Blomster menar ändå att företagen bör fortsätta att försöka hålla reda på att deras underleverantörer sköter sig.

- Bland annat Mango och Zara har haft en massa problem tidigare, till exempel i Bangladesh ifjol när en stor fabrik som tillverkade kläder för Zara och Mango rasade och över tusen människor dog. Själv anser jag att de inte har gjort tillräckligt för att lösa problemen som fortfarande finns inom underleverantörskedjorna.

Zaras nya barntröja väcker ilska.
Också klädkedjan Zara prickas för missförhållanden i underleverantörskedjorna. Zaras nya barntröja väcker ilska. Bild: EPA/JASON SZENES zarabutik

Blomster tycker att det är bra om konsumenterna är på sin vakt och till exempel funderar på hur olika varor har producerats. Hon menar att det är bra om kunderna uppmanar företagen att handla etiskt.

Att bara bojkotta vissa företag eller välja bort deras produkter fungerar inte så bra, menar Blomster.

- Då kanske man väljer något annat som är precis lika dåligt, men vi vet bara inte om det. Det är bättre att som kunder försöka pressa företag att göra bättre ifrån sig.

Mango: Ingen barnarbetskraft i vår produktion

Mango skriver i ett meddelande att företaget regelbundet utför kontroller vid fabriker och att de inte själva har upptäckt den sortens missförhållanden som BBC rapporterade om. Företaget uppger också att de inte kände till att Mangokläder tillverkades vid en fabrik som nämndes i BBC:s program.

Mango uppger sig ha inspekterat fabriken och konstaterat att det har funnits brister i skyddsutrustning för personal som har tvättat och behandlat textilierna. Enligt Mango har det varken förekommit syrisk arbetskraft eller barnarbetskraft vid den fabriken.

Också Inditex som äger Zara konstaterar att avslöjandet om barnarbetskraft i BBC-programmet inte gällde produktioner av kläder för Zara. Företaget uppger också att de i sina egna kontroller inte upptäckt oregistrerad syrisk arbetskraft i anläggningen.

Artikeln uppdaterad med Mangos kommentar 25.10.2016 kl 11.00.
Artikeln uppdaterad med Inditex kommentar 25.10.2016 kl 17.35.