Hoppa till huvudinnehåll

Eniga föräldrar i östra Borgå vill rädda byskolorna

Alla närvarande på invånarmöte om skolornas framtid i östra Borgå viftar med gröna lappar.
Endast gröna lappar. Alla närvarande på invånarmötet tyckte att Borgå behöver byskolor. Alla närvarande på invånarmöte om skolornas framtid i östra Borgå viftar med gröna lappar. Bild: Yle / Hanna Othman invånarmöte,Borgå

Runt hundra personer samlades på tisdagskvällen till ett invånarmöte i Sannäs skola. Skolorna öster om Borgå centrum är på fallrepet enligt den nya bildningsnätsutredningen.

Mötet inleddes med att utbildningsdirektör Rikard Lindström kort presenterade utredningen och alternativen som finns för Sannäs skola och Ilolan koulu. På plats fanns också en panel bestående av fullmäktigeledamöterna Pehr Sveholm (SFP), Jaakko Jalonen (SDP) och Raija Tölkkö (Saml).

Publiken ställde många frågor till både Lindström och panelen under kvällens gång, och inte heller politiker i publiken kunde låta bli att ta till orden. Publiken var ändå väldigt enig, vilket märktes då de några gånger bads rösta genom att sätta upp en grön eller en röd lapp.

Alla närvarande på invånarmöte om skolornas framtid i östra Borgå viftar med röda lappar.
Röd lapp - vi behöver mera information. Alla närvarande på invånarmöte om skolornas framtid i östra Borgå viftar med röda lappar. Bild: Yle / Hanna Othman invånarmöte om skolorna i östra borgå

Alla lade upp en röd lapp då frågan ljöd om det finns tillräckligt med information för att fatta beslut i frågan om skolstängningar. Alla viftade också med gröna lappar då det frågades om Borgå behöver byskolor.

I publiken fanns både de som har barn i Sannäs skola eller Ilolan koulu och de som har barn som inom en snar framtid ska börja i någondera skolorna, men också föräldrar från Epoon koulu. De flesta kände att det var viktigt att visa sitt stöd genom att gå på invånarmötet, men många tyckte också att det fanns många frågor som ännu saknar svar.

- Tyvärr var svaren i kväll lika långa som breda. De bästa åsikterna kom från de föräldrar som verkligen är insatta i utredningen. I stället väcktes en hel del nya frågor, säger Petra Kraufvelin-Bergman efter mötet.

- Jag tycker inte att all fakta finns på plats. Det verkar inte finnas några grunder för utredningen, säger Linda From-Gustafsson som har två barn i Sannäs skola.

Linda From-Gustafsson, Petra Kraufvelin-Bergman och Jim Bergman på invånarmöte i Borgå.
Linda From-Gustafsson, Petra Kraufvelin-Bergman och Jim Bergman. Linda From-Gustafsson, Petra Kraufvelin-Bergman och Jim Bergman på invånarmöte i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman invånarmöte om skolorna i östra borgå

Petra Kraufvelin-Bergman och Jim Bergman har ett barn som nästa höst ska börja i Sannäs skola och ett till om tre år.

- Jag har gått i Svartså skola och Jim här i Sannäs skola. Jag vill att mina barn ska ha samma möjligheter som vi, att de kan lära känna alla de som de går i skola med, säger Kraufvelin-Bergman.

- Sannäs skola är en trygg och frisk skola med bra gemenskap barnen emellan, tillägger Bergman.

Kristian Willner talar på invånarmöte.
Kristian Willner från Lovisa berättade om hur man i fullmäktige där bestämde sig för att gå in för att bli "byarnas stad". Kristian Willner talar på invånarmöte. Bild: Yle / Hanna Othman kristian willner

- Det poängterades här i kväll att det bara är en utredning, men man vet ju från tidigare beslut i Borgå att plötsligt är beslut fattade och det är för sent att göra något åt saken, säger From-Gustafsson.

På mötet poängterade föräldrarna att Sannäs skola är i gott skick, att det är Borgås billigaste skola per elev räknat, och att skolvägen kommer att bli lång för många om det inte finns en enda skola öster om centrum.

Kvällen avslutades med att föräldrar överräckte en adress med 733 namn för bevarande av östra Borgås skolor.