Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatta protester mot skärpta abortlagar i Polen

Svartklädda demonstranter i Gdansk deltog i den landsomfattande protesten mot nya, skärpta abortlagar
Svartklädda demonstranter i Gdansk deltog i den landsomfattande protesten mot nya, skärpta abortlagar Svartklädda demonstranter i Gdansk deltog i den landsomfattande protesten mot nya, skärpta abortlagar Bild: EPA/ADAM WARZAWA Polen,abort

I Polen fortsätter de landsomfattande protesterna mot planerade skärpningar av de stränga abortlagarna.

Tusentals kvinnor drog ut på gatorna igår kväll för att protestera mot det styrande partiets förslag om att den stränga abortlagstiftningen ska skärpas ytterligare.

Ett lagförslag som skulle ha förbjudit abort även efter fall av våldtäkt och incest utlöste massiva protester tidigare i år.

Det polska parlamentets underhus röstade mot lagförslaget i augusti efter massiva protester som samlade över 100 000 demonstranter på olika håll i Polen.

Blidkar ultrakonservativa

Kyrkan och ultrakonservativa katoliker var missnjöda med att den konservativa regeringen backade.

Nu vill det styrande partiet Lag och rättvisa blidka dem genom att driva igenom en ny lag som förbjuder aborter även om fostret är gravt missbildat eller dött.

Kvinnor som bryter mot lagen skulle också riskera fängelsestraff.

- Kyrkan blandar sig i politiken och lagarna. Den idkar utpressning mot politiska partier och blandar sig i saker som den inte har något att göra med, säger kvinnoaktivisten Bozena Przyluska som var med om att organisera protesten i Warszawa.

Kvinnorna som demonstrerade i huvudstaden och i många andra städer i Polen bar svarta kläder och banderoller med texten "Kyrkan blandar sig i politik."

- Vi lyckades stoppa ett absurt lagförslag, så spänningen trappades av i hela landet. Det är precis nu som regeringen skulle vinna på att driva igenom en ny lag som inte är lika absurd men ändå oacceptabel, säger kvinnoaktivisten Aleksandra Sekula.

Stor majoritet för stränga lagar

Abortlagstiftningen i Polen hör redan nu till de strängaste i Europa. Aborter har bannlysts utom i fall av våldtäkt, incest, svåra fosterskador eller om moderns liv är i fara.

- Vi kämpar för en sekulär stat, rätten till preventivmedel och lika löner, sade Kamila Majer som också var med om att organisera demonstrationen i Warszawa.

74 procent av polackerna är ändå nöjda med de nuvarande stränga abortlagarna och det styrande partiets ledare Jaroslaw Kaczynski försvarade det nya förslaget som begränsar aborter ytterligare.

- Vi vill försäkra oss om att även i svåra fall då barnet säkert kommer att dö eller att vara svårt missbildat, att de slutar i födsel så att barnet kan döpas, begravas och få ett namn, säger Kaczynski.