Hoppa till huvudinnehåll

Fråga fritt: Snart mäter man vattenrörelserna i Strömma kanal

Vatten vid Strömma kanal
Det extrema lågvattnet märks också vid Strömma kanal där vattennivån uppskattas ha sjunkit med en halv meter. Vatten vid Strömma kanal Bild: Yle/Adrian Perera Strömma kanal,fråga fritt

Inom de nästa veckorna börjar Trafikverket mäta vattenrörelserna i Strömma kanal. Mätningarna kan ge svar på både frågor om strömmarna och tidvattnet i den lilla kanalen.

- Det är en fråga om båtsäkerhet, det har varit svårt för båtägare att röra sig här, säger Joonatan Ahlros, från Trafikverket.

Ahlros tittar ut över klaffbron som täcker den 28 meter breda kanalen. Allt vatten som rör sig runt Kimitoön pressas genom den lilla öppningen.

- Det är ett smalt ställe med kraftiga strömmar, säger Antti Lindfors, från företaget Luode, som är med och överser installationen av mätapparaterna.

Joonas Ahlros i reflexjacka bredvid Antti Lindfors.
Joonatan Ahlros och Antti Lindfors. Joonas Ahlros i reflexjacka bredvid Antti Lindfors. Bild: Yle/Adrian Perera antti lindfors,Strömma kanal

Första gången man mäter vetenskapligt

Trafikverket ska mäta vattenrörelserna i Strömma kanal åtminstone två år, med möjligheten att utöka övervakningen med ytterligare tre år.

Trots att siffrorna är tänkta att i första hand gynna båtfarare i området kommer de också att bli de första vetenskapliga mätningarna av tidvattnet i området.

- Det finns ganska dåligt med information om Strömma kanal. Söker man på nätet är det samma fraser som upprepas, säger turismchef Benjamin Donner.

Hittills har man inte forskat i landets tidvattenfenomen eftersom skillnaden mellan ebb och flod endast är några centimeter, meddelar Metrologiska institutet.

Den enda platsen man överhuvudtaget kan se skillnaden är på gränsen mellan Kimitoön och Salo, vid Strömma kanal.

- Jag har läst om det i olika sammanhang och jag tycker det borde nämnas mer om det, säger Ulla Andersson.

En fiskare vid Strömma kanal håller i ett metspö.
Fiskarna vid Strömma kanal störs inte av tidvattnet, men när strömmen byter riktning skräms strömmingen bort, säger de. En fiskare vid Strömma kanal håller i ett metspö. Bild: Yle/Adrian Perera Strömma kanal,fiske,fiskeredskap

Skylten kräver utredning

Andersson tror att kanalen och tidvattnet kan bli en framtida turistattraktion för Kimitoön. Donner håller med, men påpekar att det finns vissa frågor som måste lösas innan man kan göra reklam för fenomenet.

Dels vill man försäkra sig om att det finns en trafiksäker parkeringsplats för den blivande turistattraktionen innan man går ut med informationen på nätet, dels vill man kolla med markägarna i området.

- Kimitoön äger inte markerna här i området, de är privat- och statsägda. Så det finns vissa frågor om parkeringsplatser och vem som har rätt att sätta upp en skylt, säger Donner.

Ulla Andersson med huvan uppe bredvid Benjamin Donner.
Ulla Andersson och Benjamin Donner. Ulla Andersson med huvan uppe bredvid Benjamin Donner. Bild: Yle/Adrian Perera benjamin donner,Strömma kanal

Den nuvarande parkeringsplatsen som finns närmast den så kallade nya bron ägs av staten. Det betyder att staten måste ge Kimitoön lov att sätta upp en reklamskylt.

En annan parkeringsplats man sneglat på ligger mellan den nya bron och den gamla bron från 1800-talet. Men eftersom marken samägs av flera privatägare kan det leda till utdragna förhandlingar.

För tillfället hoppas Donner att Strömma-Dahlby byalag ska slå upp en informationsskylt.

- De äger vissa marker här i närheten.

Strömma-Dahlby byalag förväntas diskutera en eventuell skylt för tidvattnet på sitt års- och styrelsemöte inkommande lördag.

Vad vill du veta om dina egna hemknutar?

Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!
Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Insamlingen av frågor har upphört. Om du har ett nyhetstips kan du var direkt i kontakt med Yle Åboland.