Hoppa till huvudinnehåll

Hangöbor samlar namn för att rädda Roxx

Roxx utifrån
Många tycker sig se mörka moln över caféet Roxx i Östra hamnen i Hangö. Roxx utifrån Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,hangö

Roxx café och pub i Östra hamnen i Hangö hör inte till glansbilderna i staden och nu oroar sig en del Hangöbor för att dess framtid är på kort.

På sociala medier går debatten het angående Roxx framtid. En del misstänker att slutet hägrar medan andra undrar varför folk ser skelett där de inte finns.

Roxx utifrån
Ska byggboomen köra över Roxx café och pub i Hangö frågar sig många, bland annat på facebooksidan Hangöbo. Roxx utifrån Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,hangö

En namninsamling har startats och Hangöborna uppmanas ställa sig på barrikaderna för att rädda Roxx. Närmare 800 personer har skrivit på uppropet.

Faktum är i varje fall att hyreskontraktet går ut vid årsskiftet. Staden har ännu inte tagit ställning till en eventuell förlängning.

Roxx-skylten utanför caféet
Roxx i Hangö anses av en del som stadens vardagsrum. Roxx-skylten utanför caféet Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,roxx,Hangö

Hans Lönnberg hör till dem som skrivit under namninsamlingen eftersom han är mån om att Hangöbornas vardagsrum ska få fortsätta som förut. Han ser det som viktigt både för invånarnas del och för dem som jobbar på Roxx.

- Det här är ett ställe för Hangöborna att träffas.

Hans Lönnberg
Hans Lönnberg besöker Roxx flera gånger i veckan. Hans Lönnberg Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,roxx

Lönnberg tror att namninsamlingen kan ha betydelse eftersom beslutet om hyreskontraktet fattas av de folkvalda Hangöborna.

- Det är ju kommunalpolitikerna som ska fatta beslutet för Hangöbornas bästa.

Bardisk på Roxx i Hangö
Roxx är öppet året runt. Bardisk på Roxx i Hangö Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,roxx

Samtidigt tycker Lönnberg ändå att Hangö stad alltmer har börjat köra över Hangöbornas intressen.

- Det verkar som om de förbiser Hangöborna medan de som inte är skrivna här favoriseras. De får igenom vad som helst när de bygger eller förstorar medan det inte går lika enkelt för en vanlig Hangöbo, säger Lönnberg.

Han medger ändå att det förstås också är i Hangöbornas intresse att det kommer folk utifrån som är villiga att satsa pengar i Hangö.

- Utan dem skulle det ju vara helt dött här. Det finns två olika sidor av slanten, säger Lönnberg.

Stadsdirektören svarar

Stadsdirektör Denis Strandell är förundrad över att det blivit ett sådant ståhej kring frågan om Roxx framtid även om staden inte ens behandlat saken ännu.

- Det finns ju inget beslut i frågan men ett faktum är att arrendekontraktet går ut den sista december det här året. Eventuellt tas saken upp nästa måndag på stadsstyrelsemötet. Vi har det ännu inte på föredragningslistan, säger Strandell.

Själv tror han inte att caféet kommer att stängas med kort varsel.

- Min bedömning är att ifall beslutet skulle vara att det inte blir en förlängning så kan man ju komma överens om hur, när och på vilket sätt det avslutas. Det betyder absolut inte att det den 1.1.2017 skulle vara låsta dörrar, säger Strandell.

Denis Strandell
Stadsdirektör Denis Strandell hoppas att Hangöborna skulle se till helheten i stället för att fokusera på detaljer. Denis Strandell Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,denis strandell

Strandell hänvisar till två målsättningar som staden har på gång för tillfället och som säkert kan påverka just framtiden för Roxx.

- För det första håller man på att göra en stadsplan för Östra hamnen. Därför skulle det vara extremt ologiskt att låsa sig på förhand genom att ha långa hyreskontrakt på en helt central tomt. Stadens uppgift är att se till helheten och en stadsplan ser ju 20-30 år in i framtiden och handlar inte om en restaurang utan om en helhet.

Attraktiv gästhamn

Den andra målsättningen handlar om att göra gästhamnen i Hangö mer attraktiv.

- Hangö gästhamn har halkat rejält efter när det gäller utvecklingen. Allt fler båtförare seglar förbi Hangö för att hamnen och servicen inte är tillräckligt attraktiva. Det måste vi råda bot på för det är en av de viktigaste inkörsportarna när det gäller turister och besökare. Där måste man se till stadens intressen när det gäller att utveckla Östra hamnens gästhamnsservice, säger Strandell.

Korta hyreskontrakt

Hangöbon Susann Heikkinen har startat namninsamlingen på webben. Hon tycker att Roxx hör till Hangö och att det är svårt att utveckla verksamhet som bara bygger på hyreskontrakt som löper ett år i taget.

- Om man har ett år på sig så är det ju nog en stor risk att börja satsa och investera.

Hon hör också till dem som upplever att Hangöborna blir sidsteppade av mer pengastarka krafter.

- Nu räcker det med att trampa ner Hangöborna och skattebetalarna i Hangö, säger Heikkinen.