Hoppa till huvudinnehåll

Iltalehti: Fotbollsbasarna vill begränsa antalet utlandsproffs i ligan

Raimo Sarajärvi är SJK:s största ägare.
SJK-ordförande Raimo Sarajärvi efterlyser nya tag i fotbollsligan (arkivbild). Raimo Sarajärvi är SJK:s största ägare. Bild: Patrik Skön / Yle fotboll,raimo sarajärvi

Endast dagar efter att fotbollsligan avrundats håller klubbordförandena i ligastyrelsen redan på att arbeta fram förändringar inför ligasäsongen 2017. Något måste göras, säger SJK-chefen Raimo Sarajärvi till Iltalehti.

– Alla vet ju att någonting är på tok inom den finska fotbollen. Om man gör samma saker om och om igen så blir inte resultatet annorlunda, ryter Sarajärvi.

Enligt Sarajärvi är det speciellt två punkter som kommer att diskuteras: spelplanernas skick och mängden utlandsförstärkningar.

Gällande spelplanerna kan ligan komma att sätta strängare regler.

– Det måste vi göra. Om planen inte är i skick så spelar man sedan på bortaplan, säger Sarajärvi till tidningen.

Vill ha gentlemannaöverenskommelser

Enligt Sarajärvi är mängden utlandsförstärkningar det andra stora problemet i fotbollsligan. Ett problem som ändå är lagstadgat.

Bollförbundet kräver att hälften av spelarna i laguppställningen är inhemska och minst fyra ska spela varje match. Lagar för fri rörlighet inom arbetet förhindrar ändå ligan att begränsa mängden utländska spelare.

– Man kan alltid komma överens om gentlemannaöverenskommelser. Antingen gällande mängd eller lön, säger Sarajärvi.

Sarajärvi förklarar att en lösning skulle vara att komma överens om en minimimånadslön på 3500-4000 euro.

– Då skulle man inte ha dåliga utlänningar i laget. Om det är fråga om en gentlemannaöverenskommelse så skulle det inte heller strida mot lagen. Man får anställa vem man vill, men måste inte anställa vem som helst, säger Sarajärvi till tidningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport