Hoppa till huvudinnehåll

Inga nya mobbningsrutiner i Raseborg

Ett gäng med pojkar står i en klunga på en skolgård.
Raseborgs stad har metoder för att arbeta med mobbning. Så vitt bildningsdirektören vet så används de även i Seminarieskolan. (Arkivbild) Ett gäng med pojkar står i en klunga på en skolgård. mobbning

Fallet där en vuxen flög på en elev under skoldagen i Ekenäs leder inte till några nya rutiner i skolorna i Raseborg. Om det är mobbning som ligger bakom händelsen så har skolan helt säkert hanterat situationen enligt alla regler, säger bildningsdirektören.

Seminarieskolan i Ekenäs har polisanmält misshandeln och polisen sköter fallet nu, säger Robert Nyman som är bildningsdirektör i Raseborg.

I polisanmälan står det att orsaken till misshandeln ska ha varit att det förekommit mobbning. Informationen baserar sig på preliminära samtal med den misstänkta pappan.

Om skolan visste om mobbningen redan tidigare är inget bildningsdirektör Nyman kan uttala sig om.

- Om och ifall det har pågått något fall av mobbning så har skolan helt säkert hanterat det enligt de principer och regelverk som vi har i Raseborg.

Vad som görs i skolan efter den här händelsen vill han ändå inte spekulera om i media eftersom det gäller ett enskilt fall där elever är inkopplade.

Bildningsdirektören: Mobbningsarbetet fungerar i Seminarieskolan

De flesta skolor i Raseborg arbetar mycket effektivt med förebyggande mobbningsarbete, enligt Nyman. Seminarieskolan följder Kiva Skola-programmet som går ut på att stoppa och förhindra mobbning i grundskolan.

Misshandeln som skedde i Seminarieskolan kommer inte i sig att ändra på mobbningsarbetet i skolorna, säger Nyman.

- Vi har närmare 3 000 elever i våra skolor och vi jobbar upp program som fungerar så bra som möjligt på en allmän nivå och enhetsnivå.

Jobbar man som man ska vid Seminarieskolan när det gäller mobbning och förebyggande mobbning?

- Enligt den information som jag har så jobbar man vid Seminarieskolan som i alla andra skolor med mobbning, helt enligt de principer vi har.

Seminarieskolan i Ekenäs.
Den misstänkta misshandeln mellan en man och en elev skedde på skolgården under skoltid. Seminarieskolan i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen seminarieskolan,Ekenäs,skolor

Staden har metoder, instruktioner och sätt för att jobba med mobbning. Om de sedan verkställs i praktiken kan Nyman inte garantera.

- Om alla enstaka lärare gör det kan jag inte garantera, för det vet jag inte.

Mobbning förekommer oberoende

Trots att Raseborgs skolor arbetar för att förhindra mobbning så lever vi i en värld där det finns mobbning i alla skolor. Detta oberoende hurdana mobbningsprogram skolorna har, säger Nyman.

- Våra pedagogers uppgift är att i första hand jobba för att det finns så lite mobbning som möjligt.

Det är ytterst sällan som någon förälder kontaktar bildningsdirektören gällande mobbning i skolorna. Det sker en gång vartannat år, säger Nyman.