Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnan som åtalas för att ha mutat Peltomäki: Min djupa tro orsak till att jag hjälpte

Leila Tuominen och Jukka Peltomäki i Helsingfors tingsrätt 27.9.2016.
Leila Tuominen och Jukka Peltomäki har varit nära vänner länge. Bilden är från slutet av september när den egentliga rättegången inleddes. Leila Tuominen och Jukka Peltomäki i Helsingfors tingsrätt 27.9.2016. Bild: Yle/ Juha Kivioja helsingfors tingsrätt,Jukka Peltomäki,Matti Manner,Helsingfors tingsrätt

Leila Tuominen som står åtalad för att ha mutat Jukka Peltomäki hördes i Helsingfors tingsrätt på tisdagen. Hon berättade hur hon som djupt troende ville hjälpa sin kära vän Peltomäki, som varit biträdande stadsdirektör och stadsdirektör i Vanda.

- Vi är nära vänner och har haft ett förhållande. Jukka är ambitiös och empatisk. Han orkar stödja mig, lyssna och vara närvarande. Jag är djupt troende och vill enligt mina kristna värderingar hjälpa Jukka, sade Tuominen, som är vd för arkitektbyrån Forma Futura.

Förhållandet besvärade mig eftersom Peltomäki vid tiden var gift med en annan.― Leila Tuominen, vd för Forma Futura

Tuominen uppgav i rätten att hennes förhållande med Peltomäki pågick under några år på 1990-talet.

- Det besvärade mig eftersom Peltomäki vid tiden var gift med en annan, sade Tuominen.

Peltomäki själv kommenterade förhållandet med att han inte vet exakt när det slutade.

I Tuominens skriftliga svar på åtalen om grovt givande av muta lyfts också hennes tro fram. "Tuominen blev troende 1995. År 1997 var hon med om en allvarlig bilolycka, som hon klarade helt utan skador. Efter det började hon ge ekonomiskt stöd till dem som var i behov av hjälp och sponsra unga idrottare."

Tuominen: Peltomäkis skulder är omkring 200 000 euro

Enligt åklagaren har Tuominen gett Peltomäki förmåner på över 200 000 euro under tiden som Peltomäki jobbade för Vanda stad, det vill säga från 2006 till 2011.

På en direkt fråga från åklagaren om hur stora skulder Peltomäki har till Tuominen svarade hon att hon inte har räknat ut det, men att det kan handla om 200 000 euro.

Peltomäki var biträdande stadsdirektör från 2007 till slutet av juli 2011. Före det jobbade han i några månader vid Vanda stad och förberedde sig för tjänsten. Från augusti till mitten av september 2011 var Peltomäki stadsdirektör.

Tuominens arkitektbyrå Forma Futura har varit konsult i 13 olika detaljplansändringar som Peltomäki har föredragit för stadsstyrelsen eller där han har deltagit i möten där dessa har behandlats. Peltomäki hade som biträdande stadsdirektör ansvar för planläggning.

Jukka Peltomäki.
Jukka Peltomäki bor fortfarande kvar i Forma Futuras bostad i Myrbacka i Vanda. Jukka Peltomäki. Bild: Yle Jukka Peltomäki,jukka peltomäki,Vanda

"Jag ville inte ens att han sökte stadsdirektörsposten"

Tuominen lånade pengar till Peltomäki också före han var biträdande stadsdirektör. Enligt henne förändrades inget då han började jobba för Vanda stad.

- Jag lånade inte pengar för att han var biträdande stadsdirektör. Jag ville inte ens att han skulle söka tjänsten. Han jobbade då vid Inrikesministeriet och Nylands förbund, sade Tuominen i rätten.

Jag lånade inte pengar för att han var biträdande stadsdirektör. Jag ville inte ens att han skulle söka tjänsten.― Leila Tuominen, vd för Forma Futura

- Han var ändå samma vän som förr också då och jag kände samma sak, svarade Tuominen på frågan om hans tjänst vid staden var en delorsak till att hon lånade pengar till honom.

Under tiden då Peltomäki jobbade för Vanda stad handlade Tuominens lån till honom om ett sommarstugeprojekt. Peltomäki rustade upp sina föräldrars stuga, köpte en båt och en fyrhjuling tillsammans med Tuominen. Hon har sin sommarstuga rätt nära Peltomäkis i Lempäälä i Birkaland.

Peltomäki har obetalda hyror på 50 000 euro

Förutom alla skulder till Tuominen har Peltomäki också bott förmånligt i en sexrummare i Myrbacka som ägs av hennes arkitektbyrå. Enligt åtalet var hans hyra 350-500 euro i månaden mellan 2006 och 2009 och 1 000 euro i månaden från 2009 till 2011. Marknadshyran på området är mellan 1 300 och 1 500 euro.

Tuominen avslöjade i rätten att Peltomäki fortfarande bor kvar och att han har obetalda hyror på omkring 50 000 euro.

- Jag kan inte slänga ut min vän på gatan, sade Tuominen.

Tuominen har också stött Peltomäkis söner ekonomiskt. Två av hans söner har efter varandra bott i en tvårummare på Tempelgatan i Främre Tölö och betalat 250 euro i månadshyra, vilket är rejält under marknadshyran i området. Den ena sonen bor ännu i lägenheten och enligt Tuominen har hyran inte höjts.

2010 köpte Forma Futura en fyra rums lägenhet i Myrbacka där Jukka Peltomäkis ena son med familj flyttade in. Hyra: 500 euro i månaden då marknadshyran varit över 1 200 euro.

Stödde sönernas golfföretag

Jukka Peltomäki sade i rätten att han var ovetande om sina söners hyresarrangemang med Tuominen och Forma Futura.

Dessutom har Tuominen gett lån till sönernas golfföretag flera gånger. Efter att Jukka Peltomäki avgått som stadsdirektör lånade hon 100 000 euro till företaget.

Åklagaren frågade varför hon lånat pengar till Jukka Peltomäkis söner. Och Tuominen svarade:

- Om det fanns mer kärlek i världen skulle det finns mindre hat. Det önskar jag alla.

Kort därefter torkade hon tårar från sin kind.