Hoppa till huvudinnehåll

Löften om lätta pengar borde få varningsklockorna att ringa

Sjunkande skattkista.
Sjunkande skattkista. Bild: All Over Press sjunkande skepp,guld,hav,stöldgods

Finländare verkar vara lättlurade. Även erfarna investerare kan tappa sitt kritiska sinneslag och lockas av huvudlösa löften om snabb avkastning.

Ville Rantala är forskare i finansiering vid University of Miami. I en del av sin doktorsavhandling behandlade han Wincapita-historien, ett pyramidspel, där många finländare förlorade pengar. Även för skattebetalare blev det en kostsam historia som en följd av komplicerade polisutredningar, långa rättegångar och skadestånd. Pyramidspel drabbar alltså inte endast den som förlorar sina pengar.

- Det verkar som om även erfarna investerare kan göra en dålig riskanalys. Som om de inte tänkte på risken för bedrägerier eller pyramidspel, säger Ville Rantala i en Skype-intervju.

Ville Rantala är biträdande professor i finansiering vid Miami University. Skype-intervju
Ville Rantala är biträdande professor i finansiering vid Miami University. Skype-intervju Bild: Yle ville rantala

Ville Rantala fortsätter följa med olika fall som påminner om bedrägerier eller har drag av pyramidspel. Rantala har även följt med den kontroversiella kryptovalutan Onecoin.

- Onecoin verkar bygga på att nya medlemmar behövs för att de gamla medlemmarna ska få betalt. Därför kan man säga att den har drag av pyramidspel, säger Ville Rantala.

"Kryptovalutor" lockar fuskare

I dag är ”kryptovalutor” ett område som lockar till sig både oärliga aktörer och intet ont anande placerare.
Värdet på Bitcoin steg kraftigt mellan åren 2010 och 2013. Så uppstod en lockande historia, även om det är osannolikt att fenomenet upprepas.

Kryptovalutor regleras inte på samma sätt som till exempel aktier, då är det lättare för mindre seriösa aktörer att agera. Det handlar ännu om ett marginellt fenomen och få känner till dem. Därför lockar de till sig bluffmakare.

- Då är det lätt att besvara frågor med en teknisk jargong som låter övertygande eller låta påskina att den som ställer frågor är korkad, säger Ville Rantala.

Men ofta är de korkade frågorna viktiga och avslöjande.

Då ska varningsklockorna ringa

De flesta pyramidspel har vissa individuella drag, men det finns också vissa likheter, som borde få varningsklockorna att ringa. För pyramidliknande spel är det vanligt att deltagare utlovas stora belöningar för att locka med nya medlemmar.

Fuskare förnekar att det handlar om en investering

Ofta marknadsförs skumma investeringar på ett sätt som gör att myndigheter inte kan ingripa. Erbjudandet är uppbyggt så att bolaget kan säga att det inte handlar om en investering. Då finns det ingen myndighet som övervakar verksamheten.

Bolag som ägnar sig åt pyramidspelsliknande verksamhet är ofta registrerade utomlands, även när deras produkter riktar sig till finländare. De saknar tillstånd för placeringsverksamhet av Finansinspektionen.

Informationen är bristfällig

Överlag ger bolaget väldigt lite eller bristfällig information om investeringen. Bolaget låter förstå att mycket kommer att klarna när pengarna har placerats.

- Varningsklockan ska ringa om avkastningen sägs komma från en smart investering, men bolaget säljer någonting annat, till exempel licenser eller utbildningspaket, säger Ville Rantala.

Det ges sken av att det är bråttom

En annan detalj som ofta tyder på att allt inte är som det ska är tidaspekten. En unik chans håller på att gå upp i rök. Investeraren uppmanas att agera snabbt, annars går en gyllene chans förbi.

- Bolaget säger att det är bråttom, att det gäller att gå med så fort som möjligt annars försvinner chanserna till den höga avkastningen, berättar Ville Rantala.

Dessvärre för de som går med i investeringar som har pyramidspelsliknande drag är det svårt att komma ur dem. Bolaget är ovilligt att betala ut pengar eller det förekommer dröjsmål med betalningarna.

Även brottsutredningar kring pyramidspel är komplicerade i synnerhet om de sker i många länder, då kan de vara resurskrävande för polisen. Ofta kan de inledas efter att systemet har kollapsat och någon har mist sina pengar.

Fiktiva tillväxtplaner

Utbud och efterfrågan gör att alla riktiga marknader fluktuerar. Om avkastningen i en investering pekar i en enda riktning, rakt upp är det ett illavarslande tecken.

- Ingen investering ger en avkastning på hundratals procent årligen utan variationer. Om informationsmaterial visar att värdet på en investering stiger oavbrutet är det sannolikt någonting som inte stämmer, avslutar Ville Rantala.