Hoppa till huvudinnehåll

Ny blåvit OS-gren i Pyeongchang? Det hänger på Tristan

Tristan Jeskanen startar ett rodelåk på en cykelväg i Nastola.
Tristan Jeskanen har siktet inställt på vinter-OS 2018. Tristan Jeskanen startar ett rodelåk på en cykelväg i Nastola. Bild: MIkko Peltonen Tristan Jeskanen,Rodel,Olympiska vinterspelen i Pyeongchang 2018,kälkåkning

Rodel, skeleton och bob brukar vi i Finland bara se eller ens notera vart fjärde år under vinter-OS. Representanter har vi aldrig haft i någon av de tre olympiska kälkgrenarna. Det vill 20-åriga Tristan Jeskanen ändra på.

Finsk-amerikanska Tristan är född och uppvuxen i en liten stad med 7000 invånare och det fascinerande namnet ”Peru” i delstaten New York.

Under en timmes körväg från Peru ligger OS-orten Lake Placid och där hittar man bakgrunden till att Tristan Jeskanen blev rodelåkare.

När amerikanska rodelförbundet sökte nya juniorer i Lake Placid-trakten för knappt tio år sedan så väcktes intresset. Både Tristan och hans far tyckte att det skulle kunna vara något för Tristan.

Ett åk räckte för att övertyga båda två. Tristan älskade upplevelsen och brände av ett brett leende mot pappan.

VM-silver som amerikan

Från och med att rodelflugan bet Tristan, så började pendeltrafiken mellan Peru och Lake Placid på knappa 60 km:s avstånd prägla familjen Jeskanens liv.

Tristan till och med bodde under ett års tid i Lake Placid – den andra rodelbanan i USA finns i Utah på cirka 4000 km:s avstånd.

2014 gjorde Tristan sitt internationella genombrott – som amerikan. På junior-VM vann han silver i tvåmansrodel och samma säsong placerade han och Justin Krewson sig som bäst på 13:e plats i herrarnas världscup.

Olympier som finländare?

På våren 2015 gjorde Tristan omvänt det vad hans far i tiderna gjort och flyttade i unga år från USA till Finland. Hans farmor bor i Nastola på ett par kilometers håll från Pajulahti idrottsinstitut som kom att bli Tristans träningsbas. Hans rodel på hjul är en bekant syn i brantaste backarna på de lokala cykelvägarna.

Bor gör han i närbelägna Lahtis. Rena rama metropolen i jämförelse med Peru, där det enligt Tristan, finns mera kor än människor.

Säsongen 2015-2016 var den första för Tristan som blåvit rodelåkare och det med singelrodel. Han blev direkt den första finländaren att delta i världscupen och tog dessutom VC-poäng direkt genom att placera sig som 29:e i Lake Placid – en bana han känner utan och innan.

Den här säsongen börjar i Tyskland sista veckoslutet i november och har som höjdpunkt VM-tävlingarna i Innsbruck i slutet av januari.

Tristans mål är att placera sig bland de 30 bästa och övertyga Finlands Olympiska Kommitté om att han är värd att representera sitt fäderneland i vinter-OS 2018.

Tristan Jeskanen i Sportmagasinet, tisdagen 25.10.2016. Kl. 21, Yle Fem och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport