Hoppa till huvudinnehåll

Ryska långdistansmissiler med kärnvapenkapacitet kom in i Östersjön

Rysk Kalibr-missil avfyras från en korvett i östra Medelhavet mot mål i Syrien.
En Kalibr-missil avfyras från en av korvetterna i östra Medelhavet mot mål i Syrien. Rysk Kalibr-missil avfyras från en korvett i östra Medelhavet mot mål i Syrien. Bild: Tass / All Over Press missiler,Ryssland

Två ryska örlogsfartyg från Svartahavsflottan med moderna och avancerade långdistansmissiler ombord gick in i Östersjön på tisdagskvällen, rapporterade svenska Aftonbladet.

Korvetterna Zelenyj Dol och Serpuchov är bestyckade med Kalibr-kryssningsmissiler som enligt tidningen kan nå hela Europa inklusive Island om de avfyras från den ryska örlogsbasen i Kaliningrad.

Kalibr-missilerna har en betydligt längre räckvidd än de uppmärksammade Iskander-robotarna som nyligen stationerades i Kaliningrad. Bägge missiltyper kan bära kärnvapen.

– Det här kan bli en game changer för Östersjöområdet. Plötsligt har vi fartyg bestyckade med kryssningsrobotar i vårt närområde som dessutom kan laddas med taktiska kärnvapen, säger en källa inom den svenska marinen till Aftonbladet.

Fartygen hör till den ryska Svartahavsflottan och har helt nyligen varit stationerade i östra Medelhavet, där de deltagit i de ryska operationerna i Syrien.

Det ryska försvarsministeriet och ryska medier rapporterde i augusti att Zelenyj Dol och Serpuchov avfyrat Kalibr-missiler mot mål i Syrien.

De två korvetterna passerade Stora Bält på tisdagskvällen bevakade av den danska marinens fartyg.

– Politiskt är det uppseendeväckande och en väldigt stark markering. Samtidigt ändrar det också den militära balansen i Östersjöregionen, säger forskaren Tomas Ries vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Uppskattningarna av Kalibr-missilernas räckvidd varierar mellan 1 500 och 2 600 kilometer. Inga uppgifter om räckvidd är dock officiella. Iskander-missilernas räckvidd är enligt ryska medier cirka 500 kilometer.