Hoppa till huvudinnehåll

Sextiotal döda i terrorattack mot polisskola i Pakistan

Terrorattack mot polisskola i Pakistan.
Det här var den blodigaste attacken i Quetta sedan augusti då ett 70-tal jurister och journalister dödades i en självmordsattack Terrorattack mot polisskola i Pakistan. Bild: EPA/FAYYAZ AHMAD Pakistan,polisskola,Baluchistan,terrorattacker

Minst 58 människor har dödats och 75 har skadats i en terrorattack mot en polisskola i provinsen Baluchistan i nordvästra Pakistan.

Det fanns över 200 polisaspiranter i skolan i provinshuvudstaden Quetta då upp till sex beväpnade män angrep elevernas sovsalar igår kväll.

- Jag såg tre män vars ansikten var dolda. De bar kalasjnikovs och började skjuta in i sovsalen men jag lyckades fly över en mur, säger en av eleverna som överlevde attacken.

En stor del av polisaspiranterna togs som gisslan och eldstriden som bröt ut efter att säkerhetsstyrkor anlände till platsen pågick i över fem timmar i natt.

- 48 kroppar har hämtats till sjukhuset, säger läkaren Wasim Begi i Quetta, där man har utlyst nödläge i sjukhusen på grund av de många offren.

Motivet oklart

Attacken verkade väl förberedd och koordinerad och avsikten var uppenbart att angripa eleverna i deras sovsalar. Gärningsmännen angrep polisskolan från fem olika håll samtidigt som de sprängde minst tre bomber.

- De angrep först vakten i tornet, de dödade honom efter en eldstrid och kunde sedan tränga in på området, säger Baluchistans inrikesminister Sarfaraz Bugti.

Ingen grupp har tagit på sig skulden för attacken, men polisen säger att uppsnappade telefonsamtal mellan angriparna och deras ledare tyder på att det var terroristgruppen Lashkar-i-Janghvi som utförde terrordådet.

- De kommunicerade med ledare i Afghanistan, säger generalmajor Sher Afgan som tror att terroristerna samarbetade med talibanrebeller.

Den sunnimuslimska gruppen är ökänd för sina attacker mot shiamuslimer men det är tillsvidare oklart varför de skulle angripa poliser i Baluchistan.

Våldsdrabbade Baluchistan

Lashkar-i-Jhangvi som är baserad i Pakistans folkrikaste provins Punjab har också utfört många terrordåd mot shiamuslimer i Baluchistan.

Gruppen har särskilt angripit den shiamuslimska minoritetsgruppen hazara som härstammar från Afghanistan.

Det här var den blodigaste attacken i Pakistan sedan augusti då 70 människor dödades i en självmordsattack mot jurister och journalister i ett sjukhus i Quetta.

Juristerna hade samlats på sjukhuset för att sörja en kollega som hade skjutits ihjäl tidigare på dagen.

Baluchistan har länge plågats av våldsamheter. Många av talibanrebellernas främsta ledare bor i Quetta med omnejd .

Det förekommer också regelbundet våldsamheter mellan säkerhetsstyrkor och lokala separatister.

Läs också