Hoppa till huvudinnehåll

Stadionbråk överskuggar ligakvalet i Åbo – ”Skrattretande, kan inte fortsätta så här”

Åskådare på Kuppis fotbollsstadium
Kuppis fotbollsstadion (arkivbild). Åskådare på Kuppis fotbollsstadium Bild: Yle/ Åboland fotbollsmatch

Då det första fotbollsderbyt på två år knackar på dörren är det inte det idrottsliga som är på tapeten i Åbo. Istället frågar sig många varför TPS inte kan spela hemmamatch i Kuppis.

Det första av returmötet i ligakvalet går av stapeln på onsdag – klockan 15 på eftermiddagen. Det eftersom belysningen på Paavo Nurmi stadion i Åbo inte är tillräckligt bra för att matchen kunde köra igång senare på kvällen.

TPS har befunnit sig i stora ekonomiska problem allt sedan klubben flyttade ner från fotbollsligan till division ett. Då stod det också klart att TPS inte har råd att hyra Kuppis fotbollsstadion för sina hemmamatcher.

Istället har den anrika klubben fått asyl i Idrottsparken av Åbo stad. TPS har spelat hemmamatcher såväl på Övre plan och senare Paavo Nurmi stadion med undantagslov från stadens idrottsnämnd.

TPS: Synd att det blivit så här

Då det stod klart att ligakvalet 2016 kommer att innebära två Åboderbyn mellan TPS och FC Inter meddelade ändå de svartvitrandiga att man kommer att stå värd för sin hemmamatch på Paavo Nurmi stadion istället för Kuppis fotbollsstadion. Ett beslut som fick många att höja på ögonbrynen.

– Det är synd, eftersom det är en unik vecka för hela Åbo, säger TPS verksamhetsledare Kari Uronen till Ilta-Sanomat.

Paavo Nurmis stadion i Åbo.
Paavo Nurmi stadion (arkivbild). Paavo Nurmis stadion i Åbo. Bild: YLE/Nadine Aschan paavo nurmi stadion,Paavo Nurmis stadion

Enligt tidningen ska Kuppis fotbollsstadion ha begärt en hyra på 10 000 euro för att TPS skulle få spela också sin hemmamatch i ligakvalet där, något som TPS inte har råd med.

Åboklubbarna har förhandlat om användningen av stadion redan länge och TPS försökte också komma fram till ett förmånligt kontrakt inför årets säsong i ettan, men det blev inte av. Då meddelade TPS att det helt enkelt berodde på ekonomin.

Staden efterlyser samarbete

Nu har ändå staden fått nog. I en intervju med Turun Sanomat säger tidigare stadsdirektör Armas Lahoniitty att man nu måste hitta en bättre lösning.

– Det här är skrattretande. Det kan inte fortsätta så här, säger han.

Från staden säger man till tidningen att man fortfarande arbetar mot målet att både FC Inter och TPS ska kunna spela sina matcher i Kuppis. Förhandlingar mellan klubbarna ska också pågå som bäst.

– Vi har förhandlat i en vecka och meningen är att fortsätta med diskussionerna, säger Stefan Håkans till TS.

Håkans är styrelseordförande för både FC Inter och företaget som förvaltar Kuppis fotbollsstadion.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport