Hoppa till huvudinnehåll

Svensk ungdom: Skuggbudgeten glömmer andra stadiet

Bild på Christoffer Ingo
Bild på Christoffer Ingo christoffer

Andra stadiets yrkesutbildning glöms bort i SFP:s skuggbudget, anser Christoffer Ingo som är styrelsemedlem i SU. Enligt skuggbudgeten skulle yrkesskolorna få 20 miljoner euro i extra anslag. Det här är en bråkdel jämfört med den nedskärning på 170 miljoner euro som drabbar yrkesskolorna nästa år.

- Jag tycker att det är synd att man inte ser hur mycket man redan nu har skadat yrkesutbildningen eller andra stadiets utbildning. På några år har man sett hur utbildningsnivån helt klart har blivit sämre, hur man har skuffat över ansvar på företag som inte klarar av att ta så många unga på inlärning i arbete. Det är helt enkelt synd att man utsätter unga för en mycket sämre utbildningsnivå.

Vad tror du att den här prioriteringen beror på?

- Det är helt förståeligt att staten måste spara, och det har säkert funnits vettiga orsaker att spara på andra stadiets utbildning. Men man har inte kommit fram till några lösningar för hur man ska göra någonting bättre, utan man har helt enkelt skuffat över ansvaret på företagen och i och med det gjort att unga riskerar att hamna utanför samhället.

Också många bra satsningar

Som helhet är SFP:s skuggbudget bra, betonar Ingo. Han räknar upp höjningen av studiestödets inkomstgränser och tilläggssatsningen på universiteten och yrkeshögskolorna som exempel på åtgärder som SU stöder helhjärtat:

- Jag vill absolut inte ställa yrkeshögskolorna och universiteten mot andra stadiet. Alla stadier vi har behövs och all form av utbildning är viktig. Inom SU ser vi det som positivt att man vill ta tillbaka nedskärningarna inom universiteten och yrkeshögskolorna. Det är inte det att skuggbudgeten är dålig, utan att man glömmer andra stadiet.

Vilken är din egen erfarenhet av andra stadiets yrkesutbildning?

- Jag har läst till landsbygdsföretagare vid Yrkesakademin i Österbotten. Redan då, före alla nedskärningar, tyckte vi att vi kanske fick för lite närundervisning ibland och att vi var i skolan onödigt många år med tanke på den utbildning vi fick.

Under de senaste åren har förutsättningarna inom yrkesutbildningen bara gått mot det sämre, säger Ingo.

- Min lillebror som läser för andra året på yrkesnivå är ännu mindre i skolan och måste vara mer på inlärning i arbetet. Man märker att det skurits för mycket och jag är orolig för de de sociala effekterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes