Hoppa till huvudinnehåll

UNCHR: Barn och vuxna utsätts för IS-massakrer kring Mosul

Flyktingar i flyktinglägret Debaga, utanför Erbil i irakiska Kurdistan, dit många flytt från Mosul-trakten 18.10.2016
Flyktingar i flyktinglägret Debaga, utanför Erbil i irakiska Kurdistan, dit många flytt från Mosul-trakten Flyktingar i flyktinglägret Debaga, utanför Erbil i irakiska Kurdistan, dit många flytt från Mosul-trakten 18.10.2016 Bild: EPA/JENS KALAENE flyktingar,Arbil,Irak,Mosul

Barn som skjuts ihjäl för att de marscherar för långsamt, bybor vars kvarlevor ligger i floder, massgravar med civila. FN har fått in rapporter om nya IS-massakrer i Mosul-trakten.

FN:s människorättskommissarie har fått in oroande preliminära rapporter om massakrer och människorättsbrott utförda under den senaste veckan av terrororganisationen Islamiska staten i trakterna kring Mosul. Det uppgav talesmannen Rupert Colville vid en presskonferens i Genève.

Enligt obekräftade uppgifter ska IS-jihadister bland annat ha skjutit ihjäl tre kvinnor och tre flickor för att de marscherade för långsamt, då IS flyttade på dem till en annan ort. De ska ha kommit på efterkälken för att ett av barnen var handikappat.

Enligt Colville stärker rapporterna misstankarna om att IS använder civila som mänskliga skölder i striderna om Mosul med omnejd.

I byn Safina, ungefär 45 kilometer söder om Mosul ska 15 civila ha dödats av IS och deras kroppar kastats i en flod för att sprida skräck bland byborna. Sex män ska ha bundits fast vid bilar och släpats runt byn för att de var besläktade med en lokal ledare.

Irakiska säkerhetsstyrkor upptäckte också kvarlevorna efter 70 civila som misstänks ha skjutits ihjäl i byn Tuloul Naser.

Dessutom avrättades 50 poliser i söndags, som tidigare hade hållits fångna av IS utanför Mosul.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes