Hoppa till huvudinnehåll

Åboderbyn med enorma insatser – Shefki Kuqi: Utan vilja inga resultat

Ett ångestfyllt Inter med allt att förlora mot ett lättat TPS med allt att vinna. Åbolagen gör sinsemellan upp om en plats i fotbollsligan. Shefki Kuqi svarar på ex-Interstjärnornas kritik i Yle Sportens intervju.

Åbo har alltid haft minst ett lag på högsta serienivå i fotboll. Så även 2017.

Vilket laget blir avgörs under de närmaste dagarna. FC Inter och TPS gör på onsdag och lördag i ett aboensiskt dubbelmöte upp om en ligaplats nästa säsong.

– Två lag som egentligen inte väntades spela kval möts. Inter tippades slå sig in i medaljtrion i ligan, medan vi skulle höra till mittskiktet ettan. Om ens det, summerar TPS-tränaren Mika Laurikainen.

Mika Laurikainen, TPS träningar, 25.10.2016
Mika Laurikainen skyfflar över pressen på Inter. Mika Laurikainen, TPS träningar, 25.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),Mika Laurikainen

Ett ligakval dryper i sig av känslor – och de svalnar inte direkt av att två lokalrivaler drabbar samman. Dagen före den första kvalmatchen tränar lagen exakt samtidigt, ett stenkast ifrån varandra i Kuppis.

– Icke-Åbobor ser säkert all möjlig humor i det här, men jag ser det framför allt som fint för fotbollen i staden och alla fans. Vi har fantastiska fans och jag vet att de tar ut allt av de här matcherna. Det blir inte större, säger Laurikainen.

– Insatserna är förstås enorma, fortsätter Interlotsen Shefki Kuqi. Om man tittar på materialet borde det här vara simpelt, men det dummaste misstagen vi kunde göra är att det ta segern för givet.

PK-förlusten en väckarklocka

Inters säsong har varit katastrofal. Det påkostade, underpresterande Åbolaget skildes från sin långvariga tränare Job Dragtsma i maj. Hjälpredan Jami Wallenius tog över i ett par månader innan det var Kuqis tur att kliva in.

På söndagen hade Inter chansen att rädda säsongen. Med en seger över den solklara ligajumbon PK-35 – som Kuqi lämnade tidigare i sommar – skulle man ha klarat kontraktet. Men istället tog PK sin första seger sedan början av juni och förpassade Inter till kval.

Shefki Kuqi, Inters träningar, 25.10.2016
Shefki Kuqi kan göra tvivelaktig historia genom att lotsa ner två lag ur samma serie samma säsong. Shefki Kuqi, Inters träningar, 25.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson FC Inter Åbo,Shefki Kuqi

– Spelarna och också jag själv var ganska deprimerade ännu igår (läs: måndag), det var ett enormt bakslag. Men PK fungerade som en väckarklocka för oss och som tur får vi ännu en chans att rädda det som räddas kan, säger Kuqi.

Svidande kritik från ex-stjärnorna

Henri Lehtonen skrattar till när han får frågan vad som gått snett i Inter denna säsong. Lagkaptenen är en riktigt blåsvart ikon som representerat Inter nästan hela karriären.

– Listan blir för lång om jag ska börja räkna upp allt, konstaterar Lehtonen. Men om man kort summerar kanske laget inte på hela säsongen varit så samspelt som vi varit under våra bästa år.

– Bra lag klarar sig uttryckligen eftersom de spelar ihop bra som lag. Det har saknats hos oss, säger 36-åringen som vunnit ett ligaguld, två ligasilver och en cuptitel med sin kära förening.


Henri Lehtonens tidigare lagkamrater Timo Furuholm och Mika Ojala har ifrågasatt passionen och kämpaglöden i dagens Inter. Lehtonen förstår frustrationen.

– Det finns säkert en sanning i det. Jag har många år bakom mig i den här klubben, precis som ”Furu” och Mika. Vi vet vad det handlar om att vara Inters man. Föreningen har en annan betydelse för oss än för spelare som kom hit i fjol eller mitt under säsongen, de bryr sig inte lika mycket.

Spelarna måste stiga fram

Inte heller Shefki Kuqi skjuter ner ex-stjärnornas kritik som obefogad.

– Det har varit en stor utmaning för mig att ingjuta vilja och självförtroende i spelarna. Men fastän du försöker allt som tränare måste det komma från spelarna själva, betonar Kuqi.

– Vi har bra spelare men utan vilja är det svårt att nå goda resultat. Om en spelare ger upp och kastar in handduken är det ingen skillnad hur duktig tränaren är – det måste börja från spelaren.

Avgörs på mentala planet

Hos TPS har krisstämpeln präglat vardagen högre upp i organisationen, inte nere på planen. På grund av djupa ekonomiska problem var hela TPS säsong i våras hotad, men laget har inte låtit de mörka rubrikerna störa och istället stadigt samlat poäng.

– Vi har nu i lugn och ro fått göra grundjobbet i två års tid och börjar ha stommen ganska väl intakt, berättar Laurikainen som följde med TPS ner i division 1 efter degraderingen hösten 2014.

– Allting känns bra inför kvalet, jag har inget att oroa mig över. Ett ligalag är förstås förhandsfavorit men vi siktar på avancemang och jag tror vi har chansen. Det mentala kommer att avgöra, förhoppningsvis är vi starkare.

Mikko Hyyrynen, TPS träningar, 25.10.2016
Avslappnad stämning på TPS träningar, i mitten rutinerade Mikko Hyyrynen. Mikko Hyyrynen, TPS träningar, 25.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),Mikko Hyyrynen

Mikko Hyyrynen fungerar som Laurikainens högra tränarhand vid sidan om den egna spelarkarriären som fortsätter även nästa år. Den 38-årige anfallaren ser lagspelet som TPS största vapen mot Inter.

– Det finns en viss kvalitetsskillnad men enskilda matcher avgörs på det mentala planet. Vi känner ingen press, våra förväntningar var inte så höga, menar veteranen.

– Nu ser vi vems nerver som håller, vem som vågar kliva fram och avgöra, och vem som kan hålla huvudet kallt. Vi är redo.

Den första kvalmatchen spelas på Paavo Nurmi-stadion på onsdag klockan 15 och returen i Kuppis på lördag klockan 17.