Hoppa till huvudinnehåll

ÅIFK klart bättre framför rekordpublik – PIF-tränaren ber om ursäkt

ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016
Över femhundra personer följde med derbyt i Samppalinna bollhall. ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson handboll,samppalinna bollhall

Det första åboländska handbollsderbyt på nästan 20 år mellan Åbo IFK och Pargas IF var en ensidig historia. Liganykomlingen PIF hängde inte med och åkte på sin sjunde raka förlust.

Två bottenlag gjorde på onsdagskvällen upp i Samppalinna bollhall som var fylld till bristningsgränsen. 505 personer bevittnade kampen på plats – rekordsiffror för handbollen i Samppalinna.

Någon vidare spännande dust fick de dock inte se.

De tillresta Pargasfansen fick snabbt inse att ÅIFK var numret större. I paus ledde hemmalaget med 13-6 och vid eldupphör ståtade siffrorna 28-17 på resultattavlan.

– Stämningen lider lite av att siffrorna är vad de är. Skulle vi hänga med och skillnaden var 2-3 mål skulle det varit helt annan stämning på läktaren. Jag ber om ursäkt för att vi tappar det sådär snabbt, säger PIF-tränaren Joni Lindberg till Yle Sporten.

– Jag visste att det kan bli en svår match om vi har fel attityd, antingen om vi är övertända eller tror det blir en lätt match, säger ÅIFK:s Andreas Nyström. Men nu kommer vi in med rätt inställning och jag visste att vi vinner med mellan 10 och 15 mål om vi bara gör vår grej.

Tung start för nykomlingen

ÅIFK har nu besegrat de två bottengängen PIF och Dynamo Riihimäki, medan Piffen – som härnäst ställs mot Dynamo – förlorat sina samtliga sju drabbningar.

– Jag tycker vi spelar helt okej i dag, vi är bättre än resultatet visar, men vi sätter ju inga lägen och då blir det jobbigt. Backarna sätter inga lägen alls i första halvlek, då blir det en lång resa, suckar Lindberg.

– Men det är bara att träna vidare, vi blir lite bättre för varje träning och varje dag, får lite mera rutin för varje match som går. Dynamo hemma om ett par veckor blir livsviktig.

”Närmare egen nivå”

ÅIFK-kaptenen Nyström var bästa målskytt med sex fullträffar, medan Antonio Jelusic kom upp i fem. Hos gästerna var Fredrik Lundén och Samuel Alexandersson effektivast med fyra mål var.

– Vi borde ha lett med 10-12 mål efter första halvlek, vi bommade en massa chanser. Det brister i fokuset. Försvaret funkade bra så gott som hela matchen igenom, säger Nyström.

– Jag tycker vi spelade närmare vår egen nivå i dag än tidigare trots att det blev lite för mycket slarv, anser nyförvärvet Oscar Berglund. Men som helhet helt okej match av oss.

Nyström showade

Derbykänslorna syntes inte minst i Andreas Nyströms måljubel. Åtminstone vid ett tillfälle firade storskytten smått demonstrativt sin fullträff precis framför Piffens bänk.

– Det var mest riktat till Joni Lindberg. Vi har vår egen lilla grej, vi är bra kompisar utanför planen och man måste ge och ta när det gäller, flinar Nyström.

Lindberg tog inte illa upp – tvärtom.

– Vi behöver mera sånt för att få publiken att hitta hit, säger PIF-tränaren. Jag vill se fler spelare som ”Andy” som stiger fram och visar känslor. Det är det som handbollen i Finland behöver.

Åbo IFK – Pargas IF 28-17 (13-6)

ÅIFK: Andreas Nyström 6, Antonio Jelusic 5, Christoffer Sjöblom 3, Arttu Tamminen 2, Olli Tamminen 2, Oscar Berglund 2, Isak Lehvonen 2, Jure Fistonic 2, Alexander Nysten 2, Peter Vikman 1, Eemeli Maijala 1.
PIF: Samuel Alexandersson 4, Fredrik Lundén 4, Daniel Söderlund 3, Samuel Leandersson 2, Mathias Gestranius 1, Rasmus Silén 1, Oskar Heinonen 1, Norbert Németh 1.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport