Hoppa till huvudinnehåll

Aleksi Valavuori om kränkande homokommentarer: Jag ber om ursäkt, det var ett skämt

Aleksi Valavuori
Aleksi Valavuori säger att kommentarerna om homosexuella var på skämt. Aleksi Valavuori Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press valavuori,Aleksi Valavuori

De kränkande twitterkommentarerna om homosexuella som Espoo Uniteds general manager i tisdags fällde var enligt honom själv ett skämt. Espoo United tar avstånd från kommentarerna och ska i eftermiddag diskutera hur de går vidare med fallet.

Espoo Uniteds general manager, Aleksi Valavuori, kommenterade på tisdagskvällen butikskedjan Lidls senaste reklamkampanj på Twitter. Lidl har skämtat om sexuella minoriteter i sin mjölkreklam, vilket har upprört känslor i sociala medier.

Valavuori kommenterade uppståndelsen bland annat med att säga att pudrade glitterfjollor har tagit illa upp. Han fick också frågan på twitter om hans åsikter är klubbens linje i frågan. Då svarade han att Espoo United inte anställer homosexuella.

Nu ber Valavuori om ursäkt och säger att allt var ett skämt. Bland annat skriver han så här (fritt översatt till svenska):

”Min text var ett direkt citat av min kompis. Han är homosexuell, ifall det spelar någon roll […] Min kommentar att Espoo United inte anställer homosexuella var ett skämt. Ett dåligt sådant. Jag trodde att folk skulle förstå att det är ett skämt, att ingen skulle tro att jag är så korkad att jag seriöst skulle skriva något sådant”

”Vi ska ha ett allvarligt samtal med Aleksi”

Espoo Uniteds vd Olli Aro tar avstånd från Aleksi Valavuoris kommentarer på twitter.

- Vi är emot diskriminering och strävar efter att vara en öppen organisation för alla.

Enligt honom har Aleksi Valavuori gjort ett dumt misstag.

- Han försökte använda ironi, men han misslyckades totalt. Han sårade också många av våra arbetstagare och klubbens spelare.

Tror du han menade det som ett skämt?

- Jag tror det, men det är totalt misslyckat sådant. Och som representant för Espoo United är det totalt oigenomtänkt och opassande att göra så här.

Duger ursäkten?

- Vi ska diskutera det här på eftermiddagen med Aleksi Valavuori. Men det här får man inte ogjort.

Får han fortsätta som general manager?

- Jag tar inte ställning till det nu.

Hur många homosexuella och andra som tillhör sexuella minoriteter vill arbeta med er nu?

- Det kan jag inte svara på, men det är klart att vi i vår arbetsgemenskap inte godkänner att man diskriminerar någon.

Läs också