Hoppa till huvudinnehåll

Allting öppet efter första derbyt inför fyratusen åskådare – Kuqi missnöjd med domaren

Shefki Kuqi.
Shefki Kuqis FC Inter fick inte till ett värdefullt bortamål. Shefki Kuqi. Bild: All Over Press fotboll,Fotbollsligan,Shefki Kuqi,FC Inter Åbo

Över 4000 personer följde i höstkyliga förhållanden med ligakvalet i fotboll mellan TPS och Inter på onsdagseftermiddagen. Det första Åboderbyt av två slutade 0-0 och lämnade allting öppet inför returen.

Massor står på spel när ligans nästjumbo FC Inter och division 1-tvåan TPS denna vecka gör upp om en plats på högsta serienivå för nästa säsong. Det första delmötet av två avgjordes på onsdagen.

De som väntade sig ett ängsligt Inter som med nedtrampat självförtroende skulle backa hem och inte våga gå framåt mot ett ungt och fördomsfritt TPS, fick fel.

Det svartvita hemmalaget verkade betydligt nervösare än de inte så värst långväga gästerna. Bollen brände i TPS-fötterna och istället ägde Inter den första halvtimmen på Paavo Nurmi-stadion.

TPS kom igen

Njazi Kuqi brände ett friläge i början, Guy Gnabouyous markkrypare klistrades av hemmakeepern Oskari Forsman och Faith Friday Obilors frisparkskanon ven förbi, men målet uteblev.

– Den första halvleken var väldigt stark av oss, säger Inters tränare Shefki Kuqi till Yle Sporten. Vi skapade flera fina lägen men lyckades inte riktigt förvalta dem.

Öppna Instagram-inlägget

Så småningom jobbade sig dock TPS in i kampen ledda av veteranen Mikko Hyyrynen som i den 38:e minuten slet sig loss och avlossade ett skott som David Monsalve räddade ut till hörna.

Strax före pausen kom halvlekens hetaste chanser. Först lyfte TPS-yttern Oskari Jakonen knappt över från bra läge, sedan fick Forsman ett finger på Solomon Duahs skott varefter Gnabouyou satte returen i stolpen.

– Vi kom inte helt in i ligatempot i den första halvleken, Inter hade oss stundvis i gungning. Så småningom kom vi ändå in i rytmen och började hitta våra egna spelare, säger TPS-lotsen Mika Laurikainen.

”Rättvist resultat”

Den andra halvleken rivstartade då Hyyrynen sånär gled in Sami Rähmönens låga skott vid bortre stolpen, men sedan låste sig positionerna.

Båda lagen verkade måna om att inte släppa in ett baklängesmål – och så blev det. Bägge gängen skapade ett par lägen under den sista halvtimmen men matchen slutade mållös och därmed är allting öppet inför returen.

– En tajt match, precis som väntat. Vi var ute efter en seger och man märkte att vi kommer in i straffområdet med vår grundnivå i passningsspelet och rörligheten, men väl inne i boxen måste vi vara aggressivare, säger Kuqi.

– Oavgjort är ett rättvist resultat, menar Laurikainen. Väldigt värdefullt att vi lyckades hålla nollan bakåt. Det enda som harmar är att vi inte lyckades näta, men också Inter hade sina lägen. En riktigt bra insats av oss.

Kuqi kritiserar domaren

Laurikainen efterlyser inga stora förändringar till lördagen. Lite fler högintensiva löpningar framåt, så kommer även målet. Kollegan Kuqi har ett annorlunda önskemål till returen.

– Jag hoppas vi får bättre domare, säger den erkänt hetlevrade tränaren som inte var belåten med onsdagens rättskipare Ville Nevalainen.

Kuqi var framför allt missnöjd med en situation där Inters vänsterback Petros Kanakoudis varnades i den första halvleken. Nevalainen ansåg att Kanakoudis träffade TPS-spelaren Jani Virtanen med armbågen.

Kuqi höll inte med.

– Vi får en varning bara för att vår spelare skyddar bollen. I andra ändan händer samma sak då ”Pänä” (Henri Lehtonen) träffas i ansiktet, men domaren gör ingenting. Samma regler ska gälla för alla.

Henri Lehtonen, Inters träningar, 25.10.2016
Henri Lehtonen njöt av stämningen på derbyt. Henri Lehtonen, Inters träningar, 25.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson FC Inter Åbo,Henri Lehtonen

Interkaptenen Lehtonen bekräftar att han fick en smäll som kunde lett till gult kort. Denna gång nöjde sig domaren med en frispark.

– Armen träffade min näsa, helt klart. Men inte är domarnas uppgift lätt, påminner Lehtonen som delar sin tränares åsikt om Kanakoudis situation.

– Petros skyddade bara bollen och TPS-spelaren springer rakt in i hans utsträckta armar, faller ner och börjar skrika, ger Interikonen sin syn.

Över 4000 på plats

Matchen startade redan klockan 15 på grund av Paavo Nurmi-stadions bristfälliga belysning. Trots det var publiksiffran mycket goda 4216 i ett par plusgrader.

– Stämningen var fin, man fick smaka på en riktig derbystämning igen. Mycket känslor och en underhållande match. Roligt att spela, summerar Lehtonen.

Returen spelas på Inters hemmaplan i Kuppis på lördag klockan 17. Det sammanlagda resultatet avgör, bortamålsregeln gäller.

TPS – Inter 0-0