Hoppa till huvudinnehåll

Det åboländska handbollsderbyt återvänder efter 19 år – rivaliteten lever ännu

Handboll
Handboll Bild: Alamy / All Over Press handboll

Onsdagen den 26 oktober spelas det första ligaderbyt mellan Åbo IFK och Pargas IF på 19 år. Flera av spelarna var inte ens födda då, men rivaliteten lever ännu.

Både Pargas IF och Åbo IFK har inlett säsongen svagt och klubbarna parkerar på åttonde respektive nionde plats efter sex spelade matcher. Derbyt är en möjlighet för vinnaren att ta över taktpinnen i bottenracet.

- Det känns roligt och de senaste träningarna har gått riktigt bra. Det här är den viktigaste matchen på länge för Piffen, vi kommer vinna för att vi vill det mer än ÅIFK, tror Pargas IF:s tränare Joni Lindberg.

Hur vänder man på skutan i en sån här situation?

- Allting utgår från träningarna, att man har en bra grund. Det här kan också ge en nytändning, vi har ett ungt lag och med bra självförtroende kan man få bra resultat.

Oberoende av morgondagens resultat tror Lindberg på en ljus framtid för Pargas IF:s handbollssektion. Laget är ungt och kan blomma ut om några år bara spelarna ges förtroende. Lindberg väntar sig en full hall imorgon, där en stor del av publiken utgörs av Pargasbor.

- De kommer få sätta lapp på luckan. Vi hoppas på en busslast Pargasbor, så att det känns som en hemmamatch på bortaplan.

Har intresset ökat i Pargas sedan Piffen steg till ligan?

- Det är klart det, man hör att folk pratar om handbollen på stan. Det gjorde man inte på samma sätt förr.

Joni Lindberg, 2016.
Joni Lindberg. Joni Lindberg, 2016. Bild: Yle / Mattias Simonsen joni lindberg

En prestigefylld match för båda parter

Andreas Nyström spelar i ÅIFK och har mött Pargas IF i cupmatcher. Han hör till de äldre spelarna i ÅIFK, som liksom PIF har många spelare födda på andra halvan av 90-talet.

- Jag var inte med då det begav sig senast i ligan, men det har varit en speciell stämning då vi mötts i cupen. Man kan säga att det borde vara en match som alla andra, men nog inverkar det att det är ett derby, tror Nyström.

Andreas Nyström, 2016.
Andreas Nyström. Andreas Nyström, 2016. Bild: Yle / Mattias Simonsen andreas nyström

Fusionsdiskussionerna gör matchen ännu viktigare

Ifjol diskuterades en fusion mellan de båda klubbarna, delvis på grund av att de tunna spelartrupperna gör det svårt att konkurrera med större klubbar. Nyström upplever att det ger matchen en särskild prägel.

- Vi vill vinna för att visa vad de gick miste om och Piffen vill förstås visa att de kan stå på egna ben, tror Nyström,

Finns det någon bitterhet efter att fusionen inte blev av?

- Jag kan inte tala för klubbledningarna, men inte bland oss spelare i alla fall. Vi känner varandra och fick hjälp av Piffenspelare under fjolårets säsong.

När det gäller publiken erkänner ändå Nyström att Pargas IF har ett bättre stöd.

- Det är nog en ännu större match för Piffen och jag förväntar mig ett stort Pargasstöd imorgon. Men det är på gott och ont, det kan i vissa fall ställa lite onödig press på pojkarna. Vi vinner med vår rutin, tror Nyström.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland