Hoppa till huvudinnehåll

Finlands ekonomi hör till de sämsta i EU

Brödkö i Helsingfors 27 mars 2014.
Brödkö i Helsingfors 27 mars 2014. Bild: Yle/ Sandra Anttila brödkö

EU-kommissionen vill ha tilläggsutredningar regeringens budgetplan för nästa år. Förfarandet visar att Finlands ekonomi hör till de sämsta i EU.

Finansminister Petter Orpo (Saml) fick på tisdagen ta emot kommissionens brev där man påpekar att underskottet i den offentliga ekonomin är för stort. Underskottet är större än rekommenderade 0,6 procent av BNP, säger kommissionen.

Finlands preliminära budgetplan baserar sig på regeringens budgetförslag, kommunekonomiprogrammet samt på tilläggsbudgetarna för år 2016.

Finansministeriet säger i ett pressmeddelande att man ser allvarligt på kommissionens reprimand, och man lovar svara på brevet i morgon.

Orpo: Finland inte sämst i klassen

Hittills har EU-kommissionen aldrig behövt be ett medlemsland justera sin budgetplan. Förfarandet visar att Finlands ekonomi hör till de sämsta inom EU.

Finansminister Orpo säger att Finland inte ännu är sämst i klassen, men att läget är allvarligt.

- Vi ska redogöra för de strukturella reformerna och sparprogrammet som vi har bundit oss till, säger Orpo. Efter det kommer EU-kommissionen att bedöma ifall svaret duger elller ifall man måste kräva att Finland gör om sin budgetplan.

EU-kommissionen misstänker att sju euroländer bryter mot EU:s budgetlagar. Mest bekymrad är kommissionen för Finland, Italien och Cypern.