Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt medvind för Finnair

Finnairs Airbus 350-900
Finnairs Airbus 350-900 Bild: Finnair. airbus 350-900

Flygbolaget Finnair går fortfarande på vinst, trots ett svårt marknadsläge. Under årets tredje kvartal ökade företagets resultat före skatt till 110 miljoner euro från 50 miljoner euro året innan.

Enligt Finnair finns det fortfarande osäkerhet på marknaden för passagerar- och frakttrafik.

På Finnair uppskattar man ändå att företagets kapacitet kommer att öka med sju procent i år jämfört med året innan, men att omsättningen ökar något långsammare än kapaciteten.

Finnairs resultat har förbättrats nu för åttonde kvartalet i rad. Det sker enligt analytiker tack vare kostnadsinbesparingar och billigt pris på flygbränsle. Dessutom anser man att den nya plantypen Airbus A350 XWB har en positiv inverkan.

Nu är ändå bränslepriserna på väg upp och kapacitetsökningen leder till ett ökat tryck på enhetspriserna, säger Finnair.

Tillväxt söks i Asien

Enligt Finnairs vd Pekka Vauramo har Finnair lyckats med projektet att locka asiatiska turister till Norden - turister som annars hade valt Syd- och Mellaneuropa.

Bolaget fortsätter att förbereda nästa sparprogram på 20 miljoner euro. Sparprogrammet lanserades i samband med den förra resultatrapporten.